skolelever som gör vinstgest i klassrummet

Klass 4 på Enbacksskolan i Tensta har fått priset Årets läsresa, del av Den stora läsutmaningen, för sin snabba läsutveckling. Enligt juryn, där några av Sveriges ledande experter inom läsning ingick, sticker klassen ut ”då de involverat både hemmet, skolbibliotekarie och fritidshem samt gått utanför ordinarie planering för att ta vara på elevernas motivation, vilket gett fantastiska resultat”.

Pavlina Spanos. Foto: Privat

Grattis Pavlina Spanos, lärare i den vinnande klassen, hur känns det?

– Tack, det känns fantastiskt, för eleverna har verkligen kämpat och gjort enorma framsteg med läsningen jämfört med tidigare år. Jag känner mig jättestolt över deras prestation!

Nu rusar eleverna till biblioteket!

Enligt motiveringen från juryn har ni bland annat utmärkt er för att ”ta vara på elevernas motivation utanför ordinarie planering”, hur har ni gått till väga?

– Vi har gjort massor av saker. Bland annat lagt om undervisningen. Vi har haft olika fokusgrupper, en som till exempel övat på avkodning, sedan har vi haft läsning i alla ämnen, författarbesök, besök av en modersmålstolk med mer. Men tävlingen har varit en sporre i sig och så har vi haft fler interna lästävlingar än vanligt. Nu rusar eleverna till biblioteket!

Vinsten för Årets läsresa är en biovisning för hela klassen. Första priset för Den stora läsutmaningen, en klassresa till Astrid Lindgrens Vimmerby, går till klass 4A i Hallenskolan Mölndal som i snitt läst 1 timme och 20 minuter per dag.

David Johansson

Se jublet i Enbacksskolans klass 4 när vinnaren för Årets läsresa presenteras i klippet.

Foto: Privat
Print Friendly, PDF & Email