Fem löpare står i solen.
Bild: Claes Johannesson

Två sjöar runt är ett av Sveriges mest klassiska lopp. Sedan 1965 betyder Två sjöar runt att löparsäsongen utomhus är igång på allvar. I år hade Rinkeby Run sju löpare på startlinjen och en av dem blev silvermedaljör.

Efter total dominans i Tensta Rinkeby Grass Run hängde de största förhoppningarna om en framskjuten placering på Jonis Serry, P19, som sprang 5,5 km, ett varv runt sjöarna. Det verkade inte tynga honom alls. Jonis, med nummer 333 på tröjan, sprang avspänt och tog silvermedaljen efter Hässelbys Linus Jansson. Linus är Stockholms dominerande löpare i pojkar 19 år. I Sverige är Linus den eviga tvåan efter landets för närvarande mest lovande unga löpare, Jonathan Gran från Mölndal.

Janis Constantin gick med täten i ett brutalt tempo

Resten av Rinkeby Runs löpare startade på 16,5 km, eller tio engelska miles. Där gick Janis Constantin med täten i ett brutalt tempo. Det är sånt man ska pröva när man är ung och het, men det leder nästan alltid till att andra halvan av loppet blir ett utdraget lidande i sjunkande fart. Janis gjorde ett bra jobb, men blev ändå passerad av Mansib Rahman med trehundra meter kvar till mål. Mansib tog 23e plats på en timme, tretton minuter och femtiotre sekunder (1:13:53) medan Janis kom 25a på 1:13:59. Det var ännu en av många signaler på att Mansib har talang för landsvägslöpning. Nästa försök är halvmaran Kungsholmen Runt.

Annons:

Johanna Granhällen blev nionde kvinna på tio miles

Johanna Granhällen blev nionde kvinna på tio miles med 1:18:28, men framför allt ville hon se till att hålla Mårten Westberg (skrivande) bakom sig. Från att ha varit en av de snabbare löparna i Rinkeby Run har undertecknad alltmer blivit ett hot om att behöva skämmas när man gör ett dåligt lopp. När de unga talangerna väl har slagit Mårten så vill de aldrig mer se honom framför sig.
Dit har Noah Örtegren och Tsehay Ghebresellassie ännu inte hunnit. Nu var Noah sex minuter efter Mårten, men det är en tidsfråga innan han är ikapp.

Tsehay var som vanligt loppets snabbaste 60-åriga kvinna, och en av de mest påhejade i hela loppet. Nu gick Tsehay i mål på 2:05:10.