Stor ljus högskole byggnad

Den 15 april stänger antagningen för högskola och universitetsval. Det finns oändligt många program, kurser och linjer att välja mellan. För många kan det tyckas vara överväldigande. Några som redan gått igenom denna process och påbörjat sina studier är från Järva. Varför valde de som de gjorde? Och hur känns det att plugga?

Zeynab Huda från Husby studerar sociologi på Södertörns Högskola och ska ta sin examen i sommar.
– I min utbildning berör vi frågor om segregation och utanförskap. Viktiga ämnen som jag bryr mig om. Det är viktigt att plugga något man tycker om eftersom man kommer jobba med det i 20-30 år. Välj något du verkligen brinner för.

Andra sätter barriärer för dig och du måste bara köra igenom

Annons:

I samband med Covid har studierna inneburit många nya utmaningar, utöver de vanliga.
– Jag vet inte hur jag klarade det. Jag accepterade det efter en månad. Jag måste fortfarande få saker gjort. Det var bara att acceptera, men självklart hjälpte vännerna också.

Jamila Yusuf Isse från Husby har liknande erfarenheter. Hon studerar sin master som civilingenjör inom datateknik, industriell ekonomi och management på KTH, Kungliga Tekniska högskolan.

– Som muslim, svart och kvinna fanns det många utmaningar från samhället, speciellt i mitt fält. Andra sätter barriärer för dig och du måste bara köra igenom. Den största utmaningen är nog osäkerheten. Man kör på ett spår men vet inte till 100 procent vad det leder till, säger Jamila Yusuf Isse.

Bli inte ett får i flocken

Osäkerheten har inneburit att Jamila behövt reflektera och fundera kring sin framtid, men dessutom sitt förflutna och nuet. Jamilas upplevelser som student har format henne och givit henne många nya lärdomar.

– Bli inte ett får i flocken. Reflektera och sprid kunskapen du förvärvar vidare. Sträva efter det bästa. Bli aldrig för bekväm och fortsätta att kämpa. Om du inte kan springa, får du gå. Om du inte kan gå, kryp. Förändra på ditt sätt. Det behöver inte handla om att tjäna mest med pengar. Var bara alltid medveten om dina beslut och varför du väljer att plugga vidare.

Enligt statistik från Stockholm Stad läste 70 procent av ungdomarna i Rinkeby-Kista vidare efter gymnasiet år 2017. Snittet för hela Stockholm ligger på runt 60 procent.

Lul Warsame
Print Friendly, PDF & Email