utsikt från granholmstoppen
Jocke 1

DEBATT I Dagens Nyheter söndag 8 maj kan vi läsa att Centern vill exploatera friområdet mellan Södra och Norra Järva. Sådana förslag dyker upp med ojämna mellanrum. Centerns argument och till och med ordvalet påminner om boken Sthlm at Large som Färgfabriken gav ut 2004. Sedan dess har vi tack och lov fått ett reservat i området.

Det största ingreppet är tänkt i delarna mellan Kista och Rinkeby där man vill koppla ihop de båda stadsdelarna för att minska segregationen. Tyvärr är det nog inte så enkelt, jämför till exempel med att Husby och Kista redan är ihopkopplade.

Nej, jag vill ha kvar det öppna fältet. Jag vill kunna njuta av att backsippan, rosendunörten och sjöranunkeln blommar på fältet, att kunna höra korpen komma flygande och presentera sig med sitt karakteristiska rop, höra lärkan drilla nedanför Granholmstoppen och näktergalen sjunga på nätterna. I gryningen vill jag se rävar, grävling och rådjur röra sig fritt på fältet även i fortsättningen. 

Annons:

Möjligheterna till skidåkning blir mindre med Centerns idéer

De fina möjligheterna till skidåkning på snörika vintrar blir mindre med Centerns idéer trots att man säger sig vilja ha mer idrott, det gäller även de som vill göra en stillsam cykeltur på fältet.

Det enklaste sättet att få mer kultur på fältet är att ge ordentliga kommunala bidrag till Akalla by, Husby gård och framför allt Järva Folkets Park på Eggeby gård, centralt placerad mitt på fältet. Satsa gärna på det.

Visst bör man förbättra kommunikationerna mellan Järvastadsdelarna. Om det inte går att lösa med ökad turtäthet på bussarna 179, 514 och 517 samt ordentliga bussfiler på vägarna finns det kanske andra idéer. Jag har en gång åkt linbana mellan två stadsdelar över en dal med koloniträdgårdar i norra Istanbul. Kanske kan man prova samma sak på Järvafältet, den går i alla fall mycket fortare att bygga än en ny gren av Tvärbanan.

I vanliga fall brukar hoten mot Järvafältets friområde ske genom det som ibland kallas för De små stegens tyranni. Centern vill gå fram med jättekliv!

Jocke Arfvidsson, Akalla

 

Print Friendly, PDF & Email