Ett möte anordnades i Gullingeskolan i Tensta mellan föräldrar till de ungdomar som dödats i gängvåldet, polisen och representanter för åklagarmyndighet och domstol. Föräldrarnas vädjade om rättvisa för sina barn.

På agendan stod de ouppklarade morden i området. På mötet kritiserades åklagarna för deras oförmåga att lägga fram tillräckligt med bevisning. Åklagaren Lise Tamm bemötte kritiken med respekt, än om på en armlängds avstånd. Representanterna från åklagarmyndigheten var snabba med att hänvisa till höga krav på bevis och att det är upp till lagstiftarna att förse åklagarna med fler verktyg.

Ett annat problem var bristen på muntlig bevisning i form av vittnesmål. Åklagaren Paulina Brandberg påpekade problemet med att bara ha teknisk bevisning. Bristen på vittnen ger en misstänkt möjlighet till bortförklaringar, som att man till exempel har lånat ut vapnet, ett argument som kan så tvivel i domstol.

Annons:

– För att få en fällande dom måste pusslet vara färdigt, för att det ska finnas sannolika skäl måste de flesta pusselbitarna vara på plats. Varje pusselbit är betydelsefull och ju fler pusselbitar vi får desto större chans är det att vi får en fällande dom, sade Lise Tamm.

Jag vill höra att lagen är lika för alla

I många av fallen rör det sig om beställningsmord.

– Där man använder sig av ungdomar och bristen på vittnesmål gör att man inte kommer åt dem som beställt mordet. Så länge det rekryteras nya ungdomar är det svårt att få slut på gängvåldet, sade Paulina Brandberg.

– Jag beklagar alla som har förlorat sina nära och kära. Ni i domstolen har släppt mördarna fria och jag vill bara säga det högt. Jag vill höra att lagen är lika för alla, vi är alla medborgare, sade en av föräldrarna till domaren.

Björn Skånsberg, domare på Solna tingsrätt, var från början tydlig med att det är upp till åklagaren att lägga fram bevis.
– Att det är fruktansvärda brott innebär inte att man kan åsidosätta domareden. Om jag och mina kollegor medvetet börjar tillämpa andra beviskrav än dem vi är ålagda att tillämpa skulle jag inte kunna göra mitt jobb med gott samvete, förklarade Skånsberg.

Polisen fick möta stark kritik från föräldrar som uttryckte sin besvikelse med polisens insatser i Järva.

– Från polisens håll handlar det mycket om att bygga en god relation till närområdet, men det kommer inte gratis, sade Martin Marmgren.

Polisen betonade också att all information är av stort intressen, även om den är anonym.

– Det hjälper inte, för om man säger något så blir man mördad imorgon, sade en av föräldrarna.

Theo Odhag
Print Friendly, PDF & Email