Den danska högerextremisten Rasmus Paludan återvände till Järva för att bränna koraner och provocera i början av veckan. Både måndagen och tisdagen hade polisen gett tillstånd åt rasisten i Rinkeby, Tensta och Husby, men allt gick lugnt till.

Första dagen i Rinkeby var det en del människor som stannade upp för att titta på Paludan där han stod på vändplanen utanför centrum. En man på permobil tutade. Den närmsta polisen vände sig då till honom och sade: ”Jag tycker inte du ska göra så, då får han uppmärksamheten han vill ha.”

En mamma kommer med två barn från polishuset med pass i handen. Hon ropar och gestikulerar mot åskådarna att de ska gå därifrån för att inte ge Rasmus Paludan uppmärksamhet. 
– Jag har hämtat pass och så såg jag det här. Det är ett skämt. Han är en vuxen människa och advokat. Det han talar om påverkar mig inte, säger hon.

Högtalaren spelar upp böneutrop som blandas med musik

En man ställer upp bredvid mamman och tillsammans ropar de till folksamlingen att de ska gå iväg. 
– Det spelar ingen roll om han är kristen eller muslim. Han är en idiot. Ge honom inte luft, säger mannen som heter Said Fatah.

Sakta följer folk deras uppmaningar och börjar gå från platsen. 

Sommar på torget lockade barnen med cirkus

Ett stenkast bort från pågick Sommar på torget, med cirkusövningar.
– Vi försöker få hit barn så att de får bra sommarminnen och slipper vara där, säger Alle Ahmed som är handledare. 

Nästa dag är Said Fatah mer förberedd. Han talar i mikrofon om att islam finns i hjärtat och det därför inte spelar någon roll vad man gör med koranen.  När han är färdig spelar högtalaren upp böneutrop som blandas med musik från en liten bergsprängare på hörnet vid pizzerian. Där har Fastpartner satt upp ett bord där de bjuder på godis.

Fastpartner bjöd på godis och spelade musik

– Hörs det vad han säger därborta?, skriker Igor Borg för att överrösta Sommaren i city som dånar ut genom högtalarna på bordet. 

Det gör det inte, och knappt någon stannade för att försöka höra vad Paludan hade att säga i Rinkeby på tisdagen.

Spridda glåpord hördes från lägenhetsfönstrena

I Tensta hade Paludan fått tillstånd att stå precis intill tunnelbaneuppgången i centrum och bränna koranen. Han spelade in sig själv med megafonen så att han kunde spela upp sina provokationer om och om igen: ”Alla i Tensta älskar att vi bränner koranen…” 

Avståndet mellan Paludan och åskådarna var mycket mindre i Tensta än i Rinkeby. I Tensta var stämningen också mer upprörd. Folk ropade mot Paludan och höjde sina nävar i protest.

I Tensta hade Paludan fått tillstånd att stå precis intill tunnelbaneuppgången

Sent på tisdagseftermiddagen landade spektaklet i Husby strax utanför centrum. Spridda glåpord hördes från lägenhetsfönstrena men de flesta skyndade bara förbi.

– Här kan vi inte stå. Kom vi går, sade en kvinna till sin väninna och de båda ökade på stegen.

Organisationen Flamman har följt Paludan genom Sverige

– Jag tycker vi alla ska gå härifrån nu!, ropade någon strax därefter. Men de flesta på plats var antingen poliser, ordningsvakter eller ideella krafter som fältarbetare och representanter för malmöbaserade organisationen Flamman som följt Paludan genom Sverige för att stävja oron han skapar och stärka den sociala mobiliseringen.

Maria Bodin
Anna Nygård

 

Print Friendly, PDF & Email