På lördagskvällen var det riktig förortsfest innanför tullarna när klubbkonceptet Gä3da höll sitt första evenemang på Nalen Klubben.

Bakom initiativet står Beyn2, en konstplattform som skapats av Järvabördiga systrarna Ronak, Ailin och deras kusin Bamshad Mirlashari. På scen stod två musikakter, Hatami och Harakatt, och i pauserna spelade DJ Betél sköna beats.

Förhoppningen, berättade Ronak och Bamshad från scenen inledningsvis, är att Gä3da ska bli ett koncept med kultur och klubb i ett.

Annons:
Hatami.

Hatami, spelade ett set med sin elgitarrdrivna emotionella musik, där beats och influenser från olika genrer – allt ifrån traditionell persisk musik, soul och reggae – vävdes samman till ett eget ljudlandskap. Först mer instrumentalt, med exempelvis samplingar från pappans dikt på persiska och en med systrarnas barnröster, och så småningom med egen sång på svenska och engelska, men även rap. Vissa låtar hade bra Matisyahu-vibbar.

Harakatt faturing LOVIS.

Andra akten, Harakatt, är Akalla-födde Bamshads eklektiska musikprojekt. Den här kvällen hade han – förutom sig själv på sång, koklocka och keyboard – även med sig elgitarrist, basist och trummis samt den begåvade medsångerskan Lovis Lundqvist. Harakatt bjöd på ett poetiskt, medryckande och musikaliskt brett set där förortsperspektiv fick samsas med hyllningar till livet, kärleken, otippad kudurodans och blinkningar åt bland annat Timbuktu och Stevie Wonder. Som bäst var det när Harakatts egen musik, från albumet För vad är ord när de bara finns i luften (2023) fick upplevas live. Mot slutet bjöds även Järvaprofilen ”badji” upp på scen för att gästa med sin spoken word och välartikulerat sväng i till exempel Mottaglig och Way Woy.

Sammantaget blev det en riktigt skön helkväll på Nalen Klubb. Kultur och klubb känns annars som ett bortglömt koncept, vi får hoppas på fler Gä3da.

David Johansson

Print Friendly, PDF & Email