Några funktionärer vid ingången till festivalen.

De styrande i Stockholms stad byter åsikt. De tillåter inte den eritreanska föreningen att hyra Järva Folkets Park.
– Jag vill vara tydlig med att vi fördömer den eritreanska diktaturen, säger finansborgarrådet Karin Wanngård, S, i en intervju i DN.

Den eritreanska kulturfestivalen, som sedan 1990-talet har anordnats på Järvafältet, ledde förra året till våldsamma sammandrabbningar mellan olika eritreanska grupper. Liberalerna krävde då att festivalen ska förbjudas.

Frågan kom upp under senaste mötet i kommunfullmäktige. Karin Wanngård sade då, enligt uppgifter i Aftonbladet, att det inte finns bevis för några felaktigheter i demokratisynen hos föreningen som arrangerar festivalen. I ett pressmeddelanden skrev hon att ”yttrande- och demonstrationsfriheten är grundlagsskyddad i Sverige”, och att det inte betyder ett stöd till den eritreanska regimen.

Annons:

Stadens demokrativillkor ska också hädanefter skrivas in i hyreskontrakten

Men nu har den politiska majoriteten ändrat sig. Nu har de tillsammans med Järva Folkets Park beslutat att inte hyra ut lokalerna till kulturfestivalen. Stadens demokrativillkor ska också hädanefter skrivas in i hyreskontrakten med föreningar.

Men eftersom festivalen till största delen arrangeras utomhus, på Järvafältet, kan föreningen fortsätta ha sin festival. Det går enligt Karin Wanngård inte att förbjuda. För där gäller samma lagstiftning som ger Paludan rätt att bränna koraner.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email