På den internationella kvinnodagen hyllades Palestinas kvinnor på ett evenemang i Kista träff.
– Idag går de palestinska kvinnorna genom ett helvete i Gaza, på Västbanken och i östra Jerusalem, sade Yaser Alshobaki.

Organisationen Palestinas vänner i Linköping anordnade en gala för att hylla Palestinas kvinnor och samtidigt för att uppmärksamma de föreningar och organisationer som sedan den 7 oktober berättat, och fortsätter att berätta, om vad som sker i Palestina och framför allt i Gaza.

Yaser Alshobaki

– Vi har märkt att det kan vara svårt att hålla uppe motivationen och därför vill vi dela ut priser till dem som verkligen gett mycket tid och energi i rörelsen, sade Yaser Alshobaki.

Annons:

Till galan kom folk från olika delar av landet, de bidrog med konstverk till den kommande auktionen, mat, dryck och hantverk fanns till försäljning. Representanter från bland andra Palestinska kvinnoförbundet och Ship to Gaza talade, innan det var dags att dela ut kvällens utmärkelser.

Priser delades ut i fem kategorier:
Den bästa nystartade organisationen blev Rättvisa för alla.
I kategorin Gatans parlament vann Together4Palestine.
Bästa kreativa manifestation gick till föreningen Gazas barn.
Bästa insamlingar hade Kvinnoförmedlingen gjort.
Och till Årets utrikeskorrespondent utsågs Sandy Doukhi, som sade upp sig från SVT för att åka till Egypten och därifrån rapportera från Gaza.

Har ni tänkt på att det bara är kvinnor som får pris?

När priserna hade delats ut frågade Kajsa Ekis Ekman, som var kvällens konferencier:
– Har ni tänkt på att det bara är kvinnor som får pris? Jag tror inte att det är en slump. Man talar ofta om kvinnor som offer för krig, vilket de är, men det är också kvinnor som bär upp samhället varje det gång det blir kris eller krig.

Pengarna från auktionen gick till Ship to Gaza. Under våren kommer tre båtar från Ship to Gaza gå iväg från södra Europa och i maj går en båt från Norden. Avslutningsvis hölls ett panelsamtal.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email