Husby FF gör sin sjunde raka säsong i fotbollens division 4 i år, men det är inte förrän nu som klubben känner att de börjat ta ytterligare kliv som förening.

Torsdagskväll på Kvarnbacka bollplan innebär ett träningspass för Husby FF:s A-lag, och under denna afton syns ett sansat gäng spelare värma upp vid konstgräsplanens ena straffområde. Sedan 2018 har Husby FF spelat i den norra delen av division 4 och nu går klubben alltså in i detta seriesystem för sjunde gången.

– Inför denna säsong känns det som att vi börjar etablera oss som förening. Tidigare har klubben enbart fokuserat på A-laget där de yngre spelarna varit välkomna att träna, samtidigt som de även fått en ärlig chans att spela matcher. Men nu har vi även startat upp med ungdomslag, säger mittfältaren Simon Habte.

Annons:

Nytt för i år är uppstarten av ett veteranlag

Målvakten Mohammed “Alikalay” Adan menar att klubben även utvidgat sig på fler fronter.
– Det finns tankar om att starta ett damlag och något som är nytt för i år är uppstarten av ett veteranlag med tidigare Husbyspelare och äldre profiler från området. Det handlar om folk som bott i Husby i över 30 år och andra personer som är verksamma här, säger han.

Under fjolåret hamnade Husby FF i mitten av tabellen och hade ungefär lika många poäng upp till topplaceringarna, som ner till nedflyttningsplatserna.

– Vi spelar bra till en början, men tappar i prestationerna ju längre in på säsongen vi kommer. Det har oftast att göra med att spelartruppen brukar tunnas ut, säger Simon Habte.

Hur Husby FF ska nå nya höjder är något som Alikalay ser på med en positiv inställning.
– Vi har haft en generationsväxling med många yngre spelare som anslutit sig till laget. Spelarna i truppen har ambitionen att kontinuerligt vara tillgängliga genom säsongen, så förutsättningarna ser lite bättre ut och vi kör helhjärtat, säger han.

Under den gångna säsongen spelade Husby FF derbyn mot Kista SC, den senare halkade dock ur divisionen i fjol, men nu har i stället två andra Järva-klubbar tillkommit från det mellersta seriesystemet. Nämligen Banjul FC och Som United, men någon påtaglig rivalitet utanför planen verkar inte finnas.

När det är derby vill alla lagen självklart vinna

– Det finns respekt bland alla lokala klubbar i området och jag upplever inte att det finns någon märkvärdig rivalitet. Men när det är fotbollsmatch och derby vill alla lagen självklart vinna, säger Simon Habte.

Mittfältarens lagkamrat ser likadant på situationen.
– Det har alltid funnits rivalitet i alla förorter, men alla är också vänner. Vi försöker därför nyttja varandras kunskaper och hjälpas åt, säger Alikalay.

Likt flera andra fotbollsklubbar i Järva menar Alikalay att Husby FF försöker bidra till att lyfta upp sin ort.
– Laget har alltid varit en central punkt i området och vi ser engagemang bland ungdomar och familjemedlemmar till spelarna, vilket drar till sig många till våra matcher. Framför allt när vi möter lokala rivaler, då är entusiasmen stor, säger Alikalay.

Vi uppskattar alla som kommer ner varje helg och följer våra matcher

Relationen mellan folket och klubben är även något som Simon Habte ser som betydelsefullt för Husby.
– Vi är tacksamma för det stöd vi får från folket och uppskattar alla som kommer ner varje helg och följer våra matcher. Det är kul både för oss och dem, och förhoppningsvis kan vi bidra med något speciellt i år, säger han.

Om drygt en månad väntar seriepremiär för Husby FF på hemmaplan då Roslagskulla IF från Åkersberga kommer på besök. Avspark den 7 april kl. 14:00 på Ärvinge BP.

Suleiman Ibrahim

Print Friendly, PDF & Email