En av de sista frågorna som Zamzam Bouraleh fick när hon besökte kursen i lokaljournalistik på Kista folkhögskola var ”när ska du skriva om fotboll?”. Hon svarade med ett leende:
– Det kanske blir sport i framtiden.

Zamzam Bouraleh arbetar idag på Utbildningsradion där hon har ansvar för all intern kommunikation och information.
– Jag är kreativ, glad och taggad på att få gå till jobbet.

Men vägen till arbetet som internkommunikatör blev inte riktigt som Zamzam planerade. När hon växte upp i Husby drömde hon om att kombinera sina två intressen; att skriva och att titta på fotboll. Efter ett samtal med studie- och yrkesvägledaren kom de tillsammans fram till att journalistik skulle vara en passande utbildning. Och på den vägen började Zamzam på Södertörns högskola och läste Journalistik och digitala medier.
– Under utbildningen fick vi bland annat vara redaktörer och göra en lokaltidning ute i Flemingsberg. Det var då som jag fick upp ögonen för vad som sägs om oss i orten i medierna.

Annons:
Annons:

Förövaren blev dömd i Högsta domstolen och fick livstid

Under långa praktiken var Zamzam reporter på SVT och där fick hon fortsätta efter examen. Hon berättar om ett inslag, som hon gjorde och är extra stolt över:
– Det skedde ett mord i Märsta och förövaren fångades på övervakningskamera. Men trots detta frikändes han. Många försökte få kontakt med föräldrarna till killen som dödats, men lyckades inte. Jag ringde upp familjen och pratade med pappan.

Zamzam förklarade varför det var viktigt för dem att medverka i medierna, särskilt om de tänkte ta fallet till Högsta domstolen.
– Han fick förtroende för mig och han ställde upp. Familjen till offret talade ut i Agenda, Rapport och Aktuellt.

Hon tycker det är viktigt att sköta relationen med dem man pratar och att bibehålla förtroendet.
– Jag fick ett sms sedan med fin respons där pappan skrev ”tack för att du orkade och hade förtroende för oss. Du hade ingen egen agenda utan det blev som vi ville.” Förövaren blev dömd i Högsta domstolen och fick livstid. Det var viktigt. Inslaget kanske inte var anledningen, men det betydde något.

Som journalist slutar man aldrig lära sig

Zamzam berättar hur mycket hon uppskattade Nyhetsbyrån Järvas kurs i lokaljournalistik, som hon gick 2018, samtidigt som hon hade börjat på Södertörn. Hon tycker det är viktigt med lokaljournalistik:
– Jag gick kursen för fem år sedan och lär mig fortfarande av den. Som journalist slutar man aldrig lära sig. Se min egen resa, även om den inte var spikrak och exakt vad jag hade tänkt mig, så blev det bra. Jag stormtrivs på mitt jobb och det var kul att komma hit på besök.

Aya Mohammed

Ung kvinna i halvfigur.
Zamzam Bouraleh
Print Friendly, PDF & Email