svartvit porträtt av man

Det går fort nu. Tidöpartierna håller ett imponerande högt tempo. Man hinner inte med alla förslag som kommer hela tiden. Det är tydligt att det finns många de inte gillar i Sverige.

Om det var mycket snack förut så är det dags för verkstad nu. Men först ska de kreativa idéerna utredas. Snart har vi nog lika många statliga utredare som lärare i Sverige.

Annons:

Utvisning på grund av bristande levnadssätt ska utredas

Nu har det kommit ytterligare ett förslag som ska utredas: utvisning på grund av bristande levnadssätt. Enligt Tidöpartierna skulle ett sådant levnadssätt kunna vara många saker, till exempel bidragsfusk, missbruk och ”vissa uttalanden”.

När den hederliga utredaren tagit fram vad som kännetecknar ett hederligt levnadssätt ska hederliga poliser jaga ohederliga människor och skicka dem till ohederliga länder (som vi troligen också säljer vapen till). Bra deal.

I den första fasen av Tidöpartiernas arbete är det tydligt att fokus är på nyanlända och icke-medborgare. Vi andra kan luta oss tillbaks just nu. Det är hederligt att luta sig tillbaka – för ett ”felaktigt” uttalande skulle kunna klassificeras som ”terroristkram” och plötsligt skulle fas 2 av utdrivningen kicka igång snabbare än vad det var tänkt.

Det är viktigt att vi håller oss i ledet och följer order

Om några gör fel i ”min” grupp (invandrare med medborgarskap) så finns det alltid en risk för kollektiv bestraffning; så det är viktigt att vi håller oss i ledet och följer order. Men tack och lov måste det göras en utredning innan fas 2 kickar in, för det är så det funkar i en hederlig demokrati. Då får vi helt enkelt hålla tummarna att vi går igenom den hederliga utredarens test.

Det är lite som en cirkus just nu där vi ska balansera på en ”integrationsskala” med en publik som ska checka människor på gatan, på nätet och följa varenda steg som icke-vita tar. Kanske kan den hederliga publiken även säga något rasistiskt innan de anger de ohederliga människorna.

Men en vacker dag kommer det en internationell krigsbrottsutredare från ICC

Det kommer att bli intressant att se vad utredningen kommer fram till som hederligt levnadssätt. Troligen kommer det vara väldigt hederligt att stå tyst inför mord på 14000 människor i Gaza, varav 5000 döda barn.

Men en vacker dag kommer det dyka upp en till utredare, en internationell krigsbrottsutredare från ICC. Utredaren kommer beskriva krigsbrotten och kritisera de regeringar som stod tysta. Kanske använder utredaren då det fina svenska uttrycket ”leva som man lär” för att förklara hederligt levnadssätt.

Ihsan Kellecioglu

Print Friendly, PDF & Email