leende kvinna vid ett fikabord

Under nästan 20 års tid har Hero Rashid varit aktiv i Kvinnocenter Tensta-Hjulsta, nu är hon fjärde namn på Feministiskt initiativs lista till kommunvalet.

Det är varmt i Kvinnocenters lilla källarlokal på Glömmingegränd. På bordet står en hembakad valnötskaka. Hushållspapper i stället för servetter. Hero Rashid ursäktar sig med att det är en fattig förening. Hon har mycket att säga. Svarar direkt på frågorna utan betänketid och pratar snabbt, men tydligt om sina erfarenheter och politiska visioner.

Namn: Hero Rashid
Ålder: 51
Yrke: Biståndshandläggare för äldre på socialtjänsten
Bor: i Hjulsta
Parti: Feministiskt initiativ

Annons:
Annons:

Varför kandiderar du för Fi i kommunvalet?

– Jag har träffat så många kvinnor som är utanför samhällets försörj och alla andra partier har svikit dem. Tidigare har jag sympatiserat med Vänsterpartiet och Socialdemokraterna, men Socialdemokraterna kallar jag för nyliberaler numera, de har gått åt höger i politiken och tänker mest på medel- och höginkomsttagare. 

Vilken är den viktigaste politiska frågan för dig?

– Att människor från andra länder ska ha samma förutsättningar som alla andra i Sverige, för är inte mammorna jämlika och jämställda kommer inte heller barnen att ha en bra framtid. Politiken har inte haft förmåga att etablera människor från andra länder utanför de utsatta områdena. Det vill vi ändra på genom att satsa på billigare bostäder i andra områden, inte bara i Järva.

Det är fint att jag bryter, för det betyder att jag kan flera språk

Feministiskt initiativ vill också ge ensamstående kvinnor rätt till boendestöd och de arbetar för att öppna ett föreningshus som särskilt riktar sig till kvinnor i Järva. Föreningshuset är ett gammalt önskemål från kvinnor i området, säger Hero. Tanken är att det ska fyllas av aktiviteter för föräldrar, unga mammor, äldre kvinnor och barn. 

– Det ska vara roligt, inte tråkigt och trist. Jag brukar åka till Folkets Husby, där är det jättemycket som händer. Här har vi inget. Det hände roliga saker i Tensta förr i tiden när Tensta träff var öppet, men det är grått nu. 

En annan fråga som engagerar Hero är barn och ungdomar som omhändertas av socialtjänsten. Hon berättar att många föräldrar tar kontakt med henne för att få hjälp. Tillsammans med en annan kvinna som är jurist arbetar hon ideellt med att stötta dem som hör av sig.

– Det blir mycket jobb på fritiden för både mig och henne. Men jag har själv upplevt hur det är att vara utsatt och känt mig utanför. Många gånger är man utsatt för rasism bara för att man har svart hår eller en annan brytning. Jag tycker att det är fint att jag bryter, för det betyder att jag kan flera språk. Det är jag stolt över.

Många kvinnor har jättedålig ekonomi på grund av nedsatt hälsa

Hero Rashid har bott länge i Järva. Först i Tensta, sedan Akalla och nu bor hon i Hjulsta. Hon har sett hur utanförskapet gör att ungdomar hamnar i hopplöshet och kriminalitet. För att motverka det vill Fi genomföra en satsning på fler jobb för ungdomar och kvinnor i förorten.

– Många kvinnor som kommer till Kvinnocenter har jättedålig ekonomi på grund av nedsatt hälsa. Flera av dem har gått i förtidspension efter att ha haft tuffa jobb. Jag har själv jobbat tio år som undersköterska, det är ett väldigt hårt jobb med dålig status och usel lön. Man blir sliten. 

Vad är det bästa med Järva?

– Det bästa är solidariteten och kraften i människorna. Många är väldigt hjälpsamma. Jag jobbar på andra sidan av stan, där träffar jag många äldre som är ensamma och isolerade. Här försöker vi göra något åt det. Den sociala isoleringen från samhället gör att man får ännu starkare band till människor från samma kultur. Många bra saker händer här; det är levande, vi har tolerans mot varandra och det finns en företagsanda.

Varför ska folk rösta på dig?

– Jag vill vara invandrarkvinnans röst i Stadshuset. Jag vill berätta om all orättvisa som vi går igenom. Jag vill förbättra lönerna inom välfärden, man ska kunna leva på en lön. Jag vill att arbetstiden ska sänkas till sex timmar istället för åtta och det ska räknas som en heltid. Man ska få full lön och ha tid och möjlighet till återhämtning så att man kommer utvilad till nästa pass. Då blir det också fler jobbtillfällen till andra människor som kan anställas i vårdsektorn

Vi vill ha bilfri innerstad och gratis kollektivtrafik

Har du några ”skelett i garderoben”?

– Inte vad jag vet, det får tiden utvisa. Jag är väldigt öppen med mitt liv och mina sociala kontakter och jag tycker att det ska vara så. Om det dyker upp något är det bara att ta emot och bearbeta.

Vad vill Fi göra lokalt för klimatfrågan?

– Vi vill ha ett bibliotek där man kan låna grejer så att folk ska slippa köpa dyr utrustning om skolan gör en skidresa till exempel. Många barn har inte råd med aktiviteter, så ett lokalt bibliotek med saker vore bra både för att det är en cirkulär ekonomi och bra för jämlikheten.

– Vi vill också ha bilfri innerstad och gratis kollektivtrafik som ska vara så pass fungerande att alla ska kunna ta sig dit de ska kollektivt. Det finns städer i både Sverige och Europa som har infört avgiftsfri kollektivtrafik och det leder till att folk lämnar sina bilar. Det vore fullt möjligt att genomföra och vi har råd att finansiera det med skattemedel. 

Är det risk att en röst på F! är en röst som går till spillo, när man inte vet om partiet kommer över gränsen?

– Vi har suttit i stadshuset sedan 2014 och jag är övertygad att vi kommer sitta kvar. Jag har stora förhoppningar om att vi även kommer in i regionen, så att vi ska kunna genomföra de här förslagen med gratis kollektivtrafik och bättre sjukvård där mina partikamrater har väldigt bra visioner. På kommunnivå är jag övertygad om att inga röster går till spillo. Rösta på oss, tack.

Anna Nygård

 

Print Friendly, PDF & Email