Trots att Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd bytt både dag och vecka för sitt sammanträde, så var frågestunden på Folkets Husby välbesökt. Allt från avslutat IOP, till sommarjobb och problemen på medborgarkontoret kom upp till diskussion.

Nämndens ordförande Ole-Jörgen Persson hade lärt av misstaget från förra sammanträdet, då han inledde med att betona förvaltningens insatser under Paludans besök i Rinkeby. Denna gång började han i annan ände.
– Jag vill tacka civilsamhället för alla stora insatser som gjordes under helgen i Husby. Tillsammans med förvaltningen och tillsammans med polisen så var det lugnt under Paludans besök. Jag ser fram emot – inte fler besök av den där dansken – men fler tillfällen till samarbete, sade Ole-Jörgen Persson.

Mohamed Hagi Farah redogjorde för de krav, som föräldrar i Järva fört fram till justitieminister Morgan Johansson. Det handlar om brottsförebyggande arbete mot nyrekrytering, krav på att uppklarade brott leder till fällande domar, en handlingsplan för dem som avtjänat sina straff och ett nationellt avhopparprogram.

Ett dialogmöte med medborgarkontoret och medborgarna

Dessutom tog han upp frågan om missnöjet med stadsdelens medborgarkontor, som även diskuterats under förra nämndmötet. 
– Inget har förändrats sedan sist och därför borde ett dialogmöte anordnas med medborgarkontorets ledning och medborgarna. För de finns där för oss.

Stadsdelsdirektör Toni Mellblom svarade att något sådant kunde inte beslutas på mötet, men han lovade att diskutera frågan vidare under pausen för att hitta en lösning.

Hagi Farah tog även upp frågan om sommarjobb.
– Under pandemin fick 90 procent av alla ungdomar sommarjobb, i år måste 100 procent få jobb. Men fortfarande är det många som blir utan.

En av dem satt bredvid honom under mötet.
– Jag skickade in min ansökan samma dag som sommarjobben annonserades ut, men har fortfarande inte fått besked, sade Jonis Serry, som påpekade att om han inte får svar före den 31 maj kan det vara för sent att söka andra sommarjobb.

Ansvarig chef, Adrian Göransson, meddelade att 1249 ungdomar har redan fått jobb och att Trafikförvaltningen erbjuder 44 ungdomar från Rinkeby-Kista sommarjobb.

Varför har stadsdelen tagit bort det ekonomiska stödet till vår verksamhet?

Bland åhörarna var det många kvinnor denna kväll. En av dem bad om ordet:
– Vi är mammor från Husby, som träffats två gånger i veckan här på Folkets Husby. Vi har haft syverkstad, men nu har stadsdelen tagit bort det ekonomiska stödet till vår verksamhet. Det är viktigt att vi finns här i centrum, Folkets Husby fortsätter att stödja oss, men varför gör inte ni det?

Deras verksamhet drabbades när stadsdelsnämnden förra året beslutade att avsluta IOP-avtalet med Folkets Husby. Ett beslut som har kritiserats av oppositionen. Nu försökte nämndens ordförande Ole-Jörgen Persson, M, än en gång förklara varför avtalet avslutades.
– Anledningen till att det inte förnyades var…

Men så kom han av sig och började om igen.
– Var att avtalet inte kunde fortsätta på det sättet, helt enkelt. Vi måste se vad det tillför stadsdelen, vi måste kunna följa upp resultatet av samverkan.

Veronica Stiernborg, V, konstaterade att det var ett ”icke-svar” som Ole-Jörgen Persson gav.
– Resultatet du efterfrågar ser du här varje dag, det var det du såg under den gångna helgen. Det är resultatet av Folkets Husbys arbete.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email