Deltagare

Nu har Nyhetsbyrån Järvas grundkurs i  praktisk lokaljournalistik  kommit mer än halvvägs. En av de första uppgifterna för deltagarna var att intervjua varandra, om varför de går kursen och hur de hittat den.

Fardowsa Barre, 21 år, Hjulsta:

 – Det var föreningen Som United som rekommenderade kursen till mig. Jag tycker om att läsa, vill väcka intresset för att skriva och utveckla mina skrivkunskaper. Jag vill lära mig grunderna inom journalistik, vara en röst för andra människor och kunna göra en skillnad i samhället. Jag vill skriva om nyheter, om vad som händer i samhället och om vad som händer lokalt. 

Annons:

Johnny Lufuankenda, 63, Vällingby:

– Jag är här för att jag är intresserad av det journalistisk texter för att jag vill påverka människor på ett positivt sätt. Jag är nyfiken som person och gillar att idrotta och lära mig mycket av livet och samhället. Jag vill skriva om samhället, samhällsfrågor intresserar mig, särskilt frågor som gäller det mångkulturella samhället.

Min värld är större sedan jag kom till Järva

Gunilla Moshi, 68, Hjulsta:

– Jag vill kunna skriva om viktiga frågor som saknas i bevakningen av området. Jag vill bidra med andras perspektiv och kunna skriva om det som jag har sett under hela mitt yrkesliv som diakon.

– Jag hade hört talas om kursen och ville söka redan förra året, men kunde inte eftersom jag hade ett heltidsjobb. Jag vill skriva om Järva, om frågor som kan leda till förändring. Jag fick lära mig mycket nytt när jag flyttade hit. Mina barn är uppväxta här och min värld är större sedan jag kom till Järva.

Mohamed Osman, 29, Barkarby:

– Jag är från Somalia och har bott i Sverige i 15 år. Jag kom hit ensam, utan min familj, men jag har klarat mig bra hittills. Nu studerar jag på Kista folkhögskola och jobbar samtidigt inom vården. Mitt mål är att komplettera mina studier för att sedan fortsätta studera på universitet. Jag hörde talas om den här kursen och blev intresserad.

Amandah Melin, 29, Rinkeby: 

– Jag har spanat in den här kursen och vetat att den finns ett tag nu. Tänkt att den där ska jag gå någon gång. Men ärligt talat, Kerstin högg tag i mig och sade ”Kom!”, och nu går jag här på kurs i lokaljournalistik. Jag bor ju här och jag gillar att det är lokalt. Kan det bli mer skräddarsytt än så? 

 – Jag ville bli journalist när jag var yngre men la det på hyllan. Det verkade svårt. Kul sätt att få lära mig om dessa grejer. Jag vill lära mig skriva bättre, få hantverket, konkreta verktyg och inte bara gå på känsla.

Lite sökning online på kurser i journalistik ledde hit

Emilio, 28, Sundbyberg:

 – Jag har valt att delta i den här kursen för att lära mig grunderna i journalistik. Jag vill ha den här bakgrunden för framtiden. Jag jobbar heltid som fritidsledare på en skola i Sundbyberg och ville ha en kurs som passade in i min livssituation. Lite sökning online på kurser i journalistik ledde hit. Att lära sig skrivkonsten på journalistnivå är väl målet. Jag kanske skriver om fotboll, alternativt börjar jag blogga om sport.

Mamosa Moerane, 53, Södermalm:

– Sedan jag var liten har jag läst och skrivit utan att riktigt veta vad jag ska skriva om. Det jag vill med den här kursen är att komma igång med skrivandet oavsett form. Har på senare tid kollat på olika skrivformer som till exempel författare och har landat i journalistiken för att kunna sortera vilka berättelser som är intressanta. Det är något med journalistiken som drar, för mig är det viktigt att förmedla den ”lilla historien”.

När min steppkurs bytte dag och jag fick ledigt på tisdagar, sökte jag direkt

Åsa Gustavii, 57, Södermalm: 

– Jag älskar att skriva. Målet är att bli författare och jag har känt till kursen länge. När min steppkurs bytte dag och jag fick ledigt på tisdagar, sökte jag direkt. Jag vill skriva om Järva. Och om capoeira! Jag var med och tog capoeira till Sverige och det har lärt mig massor om den transatlantiska slavhandeln värt att skriva om. I november flyttar jag till Brasilien för att plugga, då kommer jag säkert skriva om det.

Are Karim, 33, Husby Järfälla: 

– Jag har länge brunnit för sociala frågor och velat lyfta folks röster. I mitt ideella arbete i området har rättvisefrågor varit och kommer alltid vara viktiga. Jag vill skriva om det som händer och tycker inte att bilden som förmedlas av området stämmer med den jag upplever. Mitt intresse ligger inte främst i journalistiken sig, utan i historierna den förmedlar. Berättelser är något som lockar, ett sätt påverka, ett verktyg.

Abdiaziz Serar, 40 år, Rinkeby: 

 – Jag studerar på Kista folkhögskola och det var därför lätt att få kontakt med Nyhetsbyrån Järvas journalistkurs, som hålls i samma lokaler. Jag vill veta mer om journalistik och framför allt om hur det fungerar i Sverige. Att det ser annorlunda ut än i mitt gamla hemland, Somalia, förstår jag.

Jag tror att folk kan lära sig saker hela livet

Göran Kärrman, 66, Husby:

 – Jag tror att folk kan lära sig saker hela livet och jag gillar att skriva, så jag sökte till kursen. Jag har alltid varit politisk aktiv, men att sitta på kommunen intresserar mig inte. Även om jag har inte har något intresse att bli journalist, så vet jag att jag kommer att fortsätta skriva. Så varför inte lära sig mer från folk som faktiskt kan?

Aysha Qureshi, 22, Tensta:

– Jag har alltid varit intresserad av att skriva och fotografera och blev tipsad av min syster
om den här kursen. Jag studerar till tandläkare, men att fotografera och skriva är ett stort
intresse. Jag är redaktör för tandläkarstudenternas tidning Kavum så jag skriver redan en del. Nu har jag precis skrivit en bokrecension och den blev mitt första bidrag till Nyhetsbyrån Järva.

Ben Robertson, 34, Akalla:

 – Jag jobbar som idrottslärare på Kista SC och är ansvarig för barnverksamheten. Jag skrev en text om Husbybadet som Nyhetsbyrån Järva publicerade. Då fick jag kontakt med Kerstin och det var hon som rekommenderade mig att börja den här kursen. 

Deltagarna har intervjuat varandra

Print Friendly, PDF & Email