I hjärtan gror kärlek bokomlag

Författaren Julia Sofia har nyligen gett ut sin debutroman som handlar om mångkultur, religiositet och tonårskärlek. Många av händelserna i boken har författaren hämtat från sina egna erfarenheter. Precis som bokens kvinnliga huvudperson konverterade Julia Sofia till islam när hon var 17 år.

Boken börjar med beskrivning av hur Liban växer upp i Mogadishu, Somalia, under pågående krig. Familjen flyttar till Sverige och nästa del av boken utspelar sig när Liban är 17 år, går i skolan och spelar fotboll på fritiden.

I det mångkulturella bostadsområdet där de bor råder gästfrihet och livskraft. Klasskamraten Liv däremot växer upp i ett villaområde där familjerna visar upp en fin fasad men inom husets väggar pågår missbruk och misshandel. Livs mamma flyttar efter skilsmässan till ny bostad i miljonprogrammet och Liv får nya vänner.

Jag vill att boken ska vara lättillgänglig för ungdomar 

– Många av de påhopp och rasistiska kommentarer som huvudpersonerna utsätts för är sådant som jag själv upplevt. Lika så reaktionerna från familjen när jag träffade en muslimsk man, säger Julia Sofia. Men kärleken och vänskapen som beskrivs är också sådant jag upplevt.

När man läser boken får man en bra beskrivning av den muslimska världen i Sverige. Här kan man läsa om till exempel kvinnans roll, om somalisk mat och hur det går till i en moské. Många arabiska och somaliska ord används i löpande text och därför finns en ordlista infogad på de sista sidorna.

– Jag vill att boken ska vara lättillgänglig för ungdomar och andra om är intresserade av den, berättar författaren.

Julia Sofia bor långt upp i norra Sverige.

-När jag varit på besök i Järvaområdet har jag lämnat en del av mitt hjärta där och längtar ständigt tillbaka.

Monica Jansson

Print Friendly, PDF & Email