Bild: Leo Ahmed

Missförstå mig rätt, alla barn oavsett var på jorden de befinner sig, bör kunna mätta sina magar med godsaker värda Kung Carl själv. Det är deras rättighet som människor och framför allt som barn. En rätt som styrks i såväl barnkonventionens grundprinciper som i all moralisk reson.

Att larm om hur barn går hungriga och föräldrar som inte förmår mätta dem avlöser varandra i ett land som Sverige är inget annat än ett haveri. En skymf mot den så kallade välfärdsstat som vi påstår oss vara.

Inte sedan 1950 har matpriserna höjts med sådana marginaler. Till matkedjornas fördel, som går med rekordvinster och barnens misär, som redan fryser av elbesparingar i hemmen.

Annons:

Genom att inte höja priserna ännu mer lyckades de [Norge] tvinga marknaden att ta efter

För hur kommer det sig att man med exemplet i Norge, som rapporterats av Sveriges Radio, lyckades sänka matinflationen genom att en enda kedja vägrade följa strömmen och lät de redan höga priserna stå kvar. Genom att inte höja priserna ännu mer lyckades de tvinga marknaden att ta efter. På så sätt har man vänt den bisarra prisökningen som resulterar i att barnfattigdomen, klyftorna i samhället och ohälsan ökar! För vad händer när matpriserna skenar och människor lämnas till snabbmatskedjornas onyttiga val som stående middagsmat enkom för att det är billigare att göda familjen så?

Nej, polisen ska inte lägga mer resurser eller prioritera snatteri i livsmedelsbutiker

Att livsmedelshandlarna, via intresseorganisationen livsmedelshandlarnas VD Pär Bygdesson, oroar sig mer för att polisen ska kontrollera var varorna som stjäls hamnar är ytterligare ett hån. Mot polisen, mammorna i orten vars barns mördare fortfarande går fria, och mot barnen vars magar kurrar i kapp med gråten. Nej, polisen ska inte lägga mer resurser eller prioritera snatteri i livsmedelsbutiker genom att vi får ockerpriser. En myndighet som konstant klagar på att de inte mäktar med, är för få och behöver mer resurser till förebyggande arbete. Den myndigheten tycker alltså att de som tjänar bäst och mest på att priserna höjs ska inskränka människors fundamentala rättigheter ännu mer.

Att vår statsminister tycker detta haveri kan fortgå utan statligt ingripande är bortom all reson

Att vår statsminister tycker detta haveri kan fortgå utan statligt ingripande är bortom all reson. Hur är man ens lämplig som statschef med en sådan mentalitet, som direkt försätter hederligt folk i kriminalitet (för stöld – även om den är för att mätta barns magar – är olaglig), hungersnöd och fattigdom med europeiska mått? Varför är inte svenska folket rosenrasande över den senaste tidens katastrofala prischocker, som avlöser varandra lika frekvent som Tidöavtalet och dess signatärer bråkar om vem som egentligen styr?

Barnen är de största förlorarna för de vuxnas inkompetens och försummelse. Konsekvenserna kommer att drabba dem många år efter att nuvarande styre och matkedjor lämnat makten och marknaden. Detta är något jag inte tyst kan se på medan det sker. För jag vet hur det känns att gå hungrig till skolan och att lägga sig lika hungrig.

Isatou Aysha Jones

Print Friendly, PDF & Email