Ung man står utanför riksdagen.

Richard Jomshof, SD, tycker på Twitter/X att Daniel Riazat, riksdagsledamot för V, ska flytta från Sverige.
– Det är oacceptabelt att ordföranden i riksdagens justitieutskott uttalar sig på det sättet, utan att det får några konsekvenser, säger Daniel Riazat.

Jomshof kallar Riazat för en ”skam för den iranska diasporan” och uppmanar honom att flytta härifrån. Daniel Riazat tror att anledningen till att angreppet kom just nu beror på att han nyligen har meddelat att han nominerats till partiledare för Vänsterpartiet inför kongressen i maj.
– Ja, jag tror det och den här gången riktar de sig mot mig, eftersom jag är ett ansikte utåt. Men egentligen handlar det om ett större problem, att rasismen har normaliserats i Sverige.

Daniel Riazat kom tillsammans med sin familj som flykting från Iran till Sverige när han var nio år. Han växte upp i Falun, men bor numera i Kista. Sedan 2014 sitter Daniel Riazat som riksdagsledamot för V.
– Det här är en rasistisk handling, och handlar inte om mig. Det handlar om att tysta personer i samhällsdebatten, som inte tycker som SD och högern.

Annons:

Jag vill inte att unga och icke-vita tappar hoppet

Vänsterpartiet riksdagsgrupp har skrivit ett brev i protest mot Jomshofs uttalanden, och skickat till riksdagens talman och alla gruppledare.
– Jag har fått mycket stöd från andra riksdagsledamöter; från mitt eget parti, såklart, men även från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centern. Men inga andra partier har sagt någonting, inte talmannen heller.

Han konstaterar att inte bara sverigedemokrater deltar i drevet mot honom, utan även moderater.
– Ja, det är en riktigt blåbrun sörja.

På Twitter/X är det tusentals som varje dag kommenterar och hans mejlkorg är full, mest av hat.
– Men även om rassarna är många och de har sina trollfabriker, så är det väldigt många som har backat mig i det här. Jag vill inte att unga och icke-vita tappar hoppet. Jag kommer inte vara tyst, vi kommer inte att vara tysta och vi är många. Många fler än dem.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email