Under sportlovsveckan tog ett 30-tal ungdomar sig till Tensta Träff för att lära sig mer om entreprenörskap. Ett event som nätverket Förortsentreprenörer arrangerat tillsammans med Järva gymnasium.
Vi vill ge unga möjligheter och verktyg till att våga drömma stort, sade Mustafa Zatara, grundare till Förortsentreprenörer.

Järva Gymnasiums rektor Iman Eshani, var inne på samma spår.
– En av våra inriktningar på skolan är entreprenörskap, därför känns Förortsentreprenörer som en naturlig samarbetspartner.

Ett fullspäckat schema väntade ungdomarna under två dagar i Tensta Träff. Flera entreprenörer föreläste om sina olika verksamheter och ungdomarna fick öva på sin kreativitet när de i smågrupper pitchade olika idéer.

Annons:

– Min förhoppning är att denna plattform ska få ungdomarna att känna hur deras idéer kan bli till verklighet. Jag vill att ungdomarna ska förstå att det finns välvilliga människor ute i samhället som är etablerade entreprenörer och som vill hjälpa dem, sade Iman Eshani.

Jag är stolt över att få vara en del av detta

När inspirationen flödat och grupperna format sina idéer var det sedan dags för ungdomarna att gå upp på scen och presentera vad de kommit fram till.

– Jag har inte hört unga prata på det här sättet tidigare, så det blev känslosamt samtidigt som jag är stolt över att få vara en del av detta, sade Mustafa Zatara.

Alireza Tarakhel och Ömer Bicran.

De två 15-åringarna Ömer Bicran och Alireza Tarakhel var två av deltagarna och deras pitch utgick från gängvåldet i samhället.
– I vår pitch pratade vi om hur saknaden av jobbtillfällen bland unga hör ihop med gängkriminalitet. Eftersom det finns en del gängvåld i samhället ville vi dela med oss av vår vision och bolla våra idéer med de övriga här idag, sade Ömer Bicran.

Alireza Tarakhel ser likadant på samhällsutvecklingen.
– Många unga lockas till en viss livsstil när de ser rapartister bära på dyra guldkedjor och märkeskläder i musikvideos. En livsstil som deras föräldrar oftast inte har råd med, därför ser de en snabbare väg i att jobba för gängmedlemmar. Jobbmöjligheter ger en chans till de unga att i stället välja rätt väg i livet, sade han.

Att vara här idag ligger bortom min comfort zone

Iman Madani, 15 och Gabriela Cortes, 17 var ytterligare två deltagare under dagen.
– Jag fick information om detta event kvällen innan så jag blev nyfiken på att höra mer om entreprenörsbranschen. Att vara här idag ligger bortom min comfort zone, så jag ser även detta som en möjlighet att kunna ta för mig och vara mer social, sade Iman Madani.

Gabriela Cortez och Iman Madani.

Gabriela Cortes såg även hon en chans till att lära sig nya saker och att få träffa nya människor.
– Jag sysslar med musik på fritiden och vill bli informerad om entreprenörskap för att i framtiden försöka använda dessa kunskaper till att skapa något eget. Jag uppskattade att få höra om olika strategier och affärsmodeller, och utöver alla tips från föreläsarna, hoppas jag kunna bygga relationer och skapa nya kontakter, säger hon.

En särskild gäst fanns med på länk

Utöver entreprenörerna som föreläste under dagen fanns en särskild gäst med på länk, nämligen utlandsproffset och landslagsspelaren Robin Quaison. Fotbollsstjärnan som själv har sina rötter i Järva och Husby, önskade ungdomarna ett stort lycka till och att de alltid ska våga tro på sig själva.

Suleiman Ibrahim

Print Friendly, PDF & Email