Bild: Amun-Re

Aysha Jones är entreprenör och egenföretagare, just nu även VD och nybliven ägare av sminkföretaget FÄRG. Samtidigt är hon föreslagen på valbar plats för Vänsterpartiet till riksdagen.
– Ja, det är mycket nu, det är som en saga, säger hon.

Aysha bor med sina barn ett stenkast från Tensta centrum. Hjulsta och Tensta är det område hon kallar sitt hem.
– Men jag föddes i Banjul i Gambia och kom med min mamma till Sverige när jag var två år. Först bodde vi i Örebro, men sedan flyttade vi hit. Mamma bor fortfarande kvar i Hjulsta.

I Tensta vet många vem Aysha är, så har det varit länge, men idag är hon också känd över hela landet.
– Ja, det är något nytt och det är ovant. En tjej skrek till när hon fick syn på mig på T-centralen, jag vände mig om för att se vem det var hon såg. Fattade inte att det var jag som var orsaken.

Annons:

Men kändisskap har en baksida

I mode- och skönhetsbranschen är hon sedan länge ett namn, men det var Black Lives Matter som gjorde henne rikskänd. Hon var den som tog initiativ till BLM Sweden och stod även bakom den digitala manifestationen i juni 2020. Men kändisskap har en baksida.
– Det var en fantastisk erfarenhet att få vara med om, men till slut styrde jag inte över mitt liv. Jag fick dödshot, min familj hotades, folk dök upp på jobbet, de stod här utanför lägenheten.

Hon bor så att hon ser skolan där hennes barn går. Hon kan följa dem med blicken hela vägen till skolan.
– Men under en period kunde de inte gå den vägen, de rådde oss att att aldrig gå samma väg, samma tid. Än idag kommer dödshoten, så fort jag syns i media.

Aysha står på sin balkong.

När vi träffades senast, Aysha och jag, jobbade hon på Helio Kista. Nyhetsbyrån Järva hade sommarjobbare 2020 och en vecka arbetade vi på Helio Kistas kontorsplats. Men Aysha jobbar inte längre kvar där, hon slutade i höstas.

– Jag gick in i väggen förra våren, det blev för mycket med allting. Jag ägde inte min tid, ägde inte mitt liv. Men sedan dess har jag lärt mig. Idag är jag mycket bättre rustad.

Sverige var så vitt, jag hade för stor rumpa, det var alltid något

Aysha har sedan 2004 arbetat som modell, stylist, creative director och influencer. Hon började som modell och åkte till London för att karriären skulle ta fart.
– Här hemma gick det inte, Sverige var så vitt, jag hade för stor rumpa, det var alltid något.

I London gick det bättre, men där träffade hon också pappan till hennes äldsta son.
– Jag blev mamma tidigt, och då fick jag ett annat förhållande till min kropp. Dessutom hade jag blivit sexuellt utnyttjad som barn, jag svälte mig i perioder, min kropp var inte min. Modelljobbet kändes inte längre aktuellt.

Hon reste hem till Sverige igen och startade istället en modellagentur för people of color, icke-vita modeller, och icke-normativa modeller.
– Camilla Henemark var först ut att driva en inkluderande modellagentur, sedan var det jag. I modern tid var det jag som banade väg för många modeller som vi ser idag.

Hon startade Africa Fashion Week Stockholm och Gambia Fashion Week.
– Branschen var så exkluderande. Jag tröttnade på att försöka övertyga folk, så jag startade eget och visade istället hur man gör.

En tjej får ju drömma

Det var åren i mode- och skönhetsbranschen som ledde henne till VD-posten och ägare av ett etablerat sminkföretag.
– Jag lärde känna FÄRGs förra ägare Birgitta Lagerholm på en skönhetsmässa 2015. Bland hennes produkter fanns något som passade mig. Hon hade också en make up-skola som var ledande i Sverige och hon hade märkt att det saknades produkter för alla som inte var likbleka.

Sedan dess har de samarbetat och i höstas hörde förra ägaren av sig till Aysha och ville träffas.
– Jag sköt på det, eftersom jag var sjukskriven och trött. Men efter en tid kom hon hit hem till mig.

Birgitta ville att Aysha skulle ta över FÄRG.
– Du kommer att klara det, sade hon. Jag har inga pengar, sade jag. Hur ska det gå till? Vi pratar miljoner här.

Tänk på det, sade Birgitta.
– Jo, klart att jag tänkte. En tjej får ju drömma. Men sedan lade jag de tankarna åt sidan.

Det som sedan hände låter verkligen som en saga

Det som sedan hände låter verkligen som en saga. Först blir Aysha bjuden till ett flashigt event i Blå hallen i Stockholms stadshus.
– Det var egentligen Deqa Abukar som fått inbjudan, men hon kunde inte gå. Så hon frågade mig istället.

Aysha var medbjuden som gäst av Caroline Farberger, en höjdare inom näringslivet. Det var en VIP-inbjudan.
– Jag var sjukskriven och pank, tänkte ja, vafan och tog en Bolt till stadshuset. Jag visste inte ens var jag skulle gå in.

Chauffören var hygglig, sade ”syrran, gå in, jag väntar här i tio minuter. Funkar det inte skjutsar jag dig tillbaka”.

Men Aysha hittade in. Hon kom till en tillställning där hon och en annan kvinna var de enda svarta i rummet. Caroline Farberger visste om att Aysha fått ett erbjudande att ta över FÄRG. ”Jag kanske hittar de där miljonerna här idag”, sade Aysha mest på skämt. Men Caroline tog henne på orden och sedan såg hon till att Aysha fick träffa de rätta människorna, två toppar från Almi.

– Vet du vad Almi är? Jag visste inte, hade hört förkortningen, men visste inte riktigt vad det var.

Almi är ett svenskt statligt riskkapitalbolag, som lånar ut pengar och investerar i nya företagare. Och det är precis vad Almi har gjort, de har gett Aysha det hon behöver för att kunna ta över företaget.

– De tror på mig, deras målgrupp är kvinnor och invandrare och jag är både och. När jag skulle skriva under papperen på banken var jag tvungen att fråga hur man skrev summan, det blev för många siffror. Händerna skakade.

Under pandemin läste jag några kurser på Harvard på distans

Hon skrattar, fortfarande känns det overkligt. Inför mötet på Almi var hon förberedd till tänderna, men sedan gick det fort, det tog knappt en vecka innan hon fått positivt besked.
– Jag har alltid tänkt att jag inte ska göra karriär genom att gå över lik. Jag ska alltid kunna motivera vad jag gör och ha med mig mina värderingar. Det har tagit längre tid, ibland har jag tagit omvägar, ville göra allt schyst, men nu har det börjat ge utdelning.

Aysha har många års branscherfarenhet, men hade länge ingen formell utbildning.
– Jag har behövt lära mig en del, jag klarade knappt gymnasiet, de lyckades inte motivera mig. Som vuxen konstaterades att jag har adhd och det förklarar en hel del.

Hemma i lägenheten har hon numera en hel vägg med diplom, som visar att hon utbildat sig bland annat i marknadsföring, till makeup artist, i administration.
– Jag har med åren förstått att kunskap är makt, jag älskar kunskap. Under pandemin läste jag några kurser på Harvard på distans, bara för att jag var uttråkad. Jag studerade entreprenörskap för att stärka samhällen, det är så jag alltid har arbetat.

Jag vill att FÄRG ska bli ett aktivistmärke

Idag kan Aysha titulera sig som VD och ägare av FÄRG Makeup, men hon blev inte rik för det.
– Jag kunde ta över bolaget, men tar inte ut någon lön än. Före pandemin hade företaget ett 20-tal anställda, men idag bara två. Mycket arbete återstår, vi måste dra igång en crowdfunding för att kunna utveckla verksamheten. Jag vill att FÄRG ska bli ett aktivistmärke.

Sedan förra valet är hon dessutom medlem i Vänsterpartiet. Hon ser ingen motsättning i sitt politiska engagemang och att vara egen företagare.
– Nej, det finns företagande och företagande. Jag tycker att det gemensamma ägandet måste fungera, det är grunden, när näringslivet tar över välfärden blir det katastrof. Vi kan inte lämna över människors säkerhet till dem som bara vill tjäna pengar.

Aysha är en orädd debattör, men tror inte att ett medlemskap i ett parti ska förändra henne.
– Jag har min egen plattform och det vet alla. ”Ni gör er själva en otjänst om ni tror att ni kan välja in mig på en lista och tro att jag kommer vara tyst”, har jag sagt. Men jag kommer att slåss för min övertygelse internt, inte ta alla strider offentligt.

Det värsta är de som inte röstar alls, det är som att ge SD sin röst

Hon är föreslagen på plats nio på partiets listor till både regionen och riksdagen. Tänk om hon blir invald, hur ska hon hinna och orka med allt? Hon verkar helt lugn på den punkten.
– Jag har ett fantastiskt team numera, som jag kan luta mig mot, och en vice vd, om det skulle bli aktuellt.

Däremot är hon orolig för resultatet i höstens val, rädd för vad en blå-brun regering kan göra med samhället.
– Jag hoppas att fler ska gå och rösta. Det värsta är de som inte röstar alls, det är som att ge SD sin röst. Om mitt namn kan ge vänstern fler röster, så ställer jag upp.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Bilden överst: Amun-Re
Bild: Daniel Stigefelt for Mama magazine
Print Friendly, PDF & Email