På den internationella mansdagen den 19 november var det filmvisning och samtal med skådespelaren och regissören Mustafa Al-Mashhadani, Khalid i tv-serien Tunna Blå Linjen, i Folkets Husby. Arrangör var föreningen MÄN Stockholm, som arbetar för att sätta killar och män i rörelse för att uppnå ett jämställt samhälle fritt från våld. 

Ett 40-tal personer hade samlats för att delta i evenemanget. Vejde Gustafsson från arrangörsgruppen hälsade besökarna välkomna och presenterade föreningens verksamhet. Han pratade bland annat om värderingar och förebilder.

 – Vi kommer att diskutera vad det innebär att vara kille och man, och hur machokultur begränsar killar och mäns liv, dödar våra drömmar, och leder till våld mot andra – och mot oss själva, sade Vejde Gustafsson.

Annons:

Filmen som visades var den prisbelönta kortfilmen ”Vi var barn då” (2022) som regisserats av Mustafa Al-Mashhadani och Alexander Abdallah (från bland annat Snabba Cash). 

”Vi var barn då” handlar om att Alexander har gjort en film om tugget vid bänken i orten när han växte upp. Nu har han bjudit in sina barndomsvänner för att visa filmen och vi får följa dem genom ett intensivt, poetiskt och fysiskt möte med sig själva och varandra, förortsnormer, tugget som krossar drömmar, machokulturen, och orden som dödar.  

Som skådespelare erbjuds jag oftast roller där en blatte behövs

 – När vi gjorde filmen skrev vi varsina scener och försökte få dem att passa in tillsammans i filmen, sade Mustafa Al-Mashhadani. Scenen om konditordrömmen skrev jag och när Alexander Abdallah  läste den blev han väldigt berörd – det hade varit hans dröm när han växte upp.  Som skådespelare erbjuds jag oftast roller där en blatte behövs. Har varit på intervjuer och där upplever jag att jag ses som en representant för alla blattar när jag är ensam sådan i sällskapet.

Efter filmen följde ett samtal med förbundet MÄNs ordförande Shahab Ahmadian och Mustafa Al-Mashhadani. Många i publiken ställde frågor som till exempel varför många män använder sig av krabbmentaliteten och drar ner varandra i stället för att hjälpa varandra.

 Som avslutning på kvällen följde diskussion i mindre grupper.

 – För att skapa förändring måste vi öppna upp samtalet och lufta alla tankar och idéer om manlighet, både positiva och negativa, som vi alla bär på och som påverkar killars och mäns möjligheter att kunna vara sig själva och inte ge upp sina drömmar. Det är precis det som internationella mansdagen borde handla om, sade Vejde Gustafsson.

Monica Jansson

 

Print Friendly, PDF & Email