Människor från hela världen samlades på Eggeby gård för ett klimatmöte på måndagen. Schemat för dagen var blandat med diskussioner och aktiviteter  för att skapa en starkare gemenskap och knyta nya kontakter och band. 

– Det är jättekul när vi lyckats samla människor från hela världen som får träffa lokala aktivister, sade Mariam Jallow Tholozan från Grönt initiativ en aktivistgrupp i Järva. 

Gräsrotsträffen hölls för att värma upp inför den stora klimatveckan och FN-konferensen Stockholm+50 som hålls i slutet av veckan på Stockholmsmässan. Ett av målen för mötet på Eggeby gård var att få gräsrotsaktivister från alla delar av jorden att möta varandra och utbyta erfarenheter. 

Problem vi har i Sverige kan vara problem för människor i södra Afrika

– Vi hoppas att detta möte kan inspirera människor så att de börjar organisera sig mot orättvisor både globalt, men även i Stockholm. Ju fler som gör något aktivt desto större chanserna till förändring. Vi vill att flera inte bara ska snacka utan göra saker. Vi hoppas samtidigt att mötet kan leda till att folk får en bättre förståelse för varandra genom att inse att problem vi har i Sverige kan vara problem för människor i södra Afrika kan ha på ett liknande sätt, sade Lars Igeland lärare för Färnebo folkhögskola som var en av arrangörerna till mötet. 

En av gästerna på mötet var Hemantha Withanage som är ordförande för Friends of the Earth International som är världens största gräsrotsmiljöförbund med 73 nationella medlemsnationer. Han menar dessa möten är otroligt viktiga så att människor kan lära sig från varandras erfarenheter. Aktioner där människor möter varandra är ett av de bästa sätten att skapa en bättre värld, menar han.  

– Jag lärde mig mycket från den här träffen om lokala samhällsproblem i Sverige. I många länder, bland annat Sri Lanka, talar man om Sverige som ett drömland. Men nu har jag insett hur många människor här som lider av olika sorters problem. För mig känns det som att ingen plats i världen är säker, utan marginaliserade människor har det svårt vart de än befinner sig, sade Hemantha Withanage.

Det är viktigt att det skapas mer mötesplatser för människor

Ett stort diskussionsämne under mötet var Hästa gård på Järvafältet. Gården är kommunägd men har stått helt oanvänd sedan 2014. Det man lyfte fram på träffen var hur stor potential marken har där, man skulle kunna kombinera jordbruk med stadsnära odlingar. En annan av arrangörerna till träffen var Arne Johansson som är ordförande för Norra Järva stadsdelsråd. Han menar att Hästa gård skulle kunna bli ett centrum för hela Stockholm.

– Stockholm ligger sämst till av alla stora städer i Sverige när det kommer till stadsodlingar, Göteborg är hästlängder före, sade Arne Johansson.

Mariam Jallow Tholozan menade att det är viktigt att det skapas mer mötesplatser för människor så att man ska kunna nå ett mer jämlikt samhälle men även erbjuda mer möjligheter för människor som bor i Järva.  Därför innehöll dagen massor av aktiviteter där diskussioner i stora grupper varvades med olika aktiviteter som matlagning och skyltmålning till demonstration senare i veckan. 

Rika människor kommer vara rika vart dom än finns i världen

– Om vi bara skulle ha seminarier så skulle vi inte kunna locka folk att komma hit om de inte kan det svenska språket. Vi vill i stället hålla på med mat och kultur där man kan jobba ihop och skapa enkla budskap. På det sättet umgås man och skapar band tillsammans, sade Mariam Jallow Tholozan.

Ilham Rawoot från aktivistgruppen Justiça Ambiental som tillhör Friends of the Earth Mozambique deltog också i mötet. Hon uppskattade att få se vilket arbete lokalbefolkning gjort, men även hur viktigt mötet är då det ger chansen för människor från södra sidan av planeten att också ha en röst som ger möjligheten att förstå problemen i en helt annan kontext. 

– Människor slåss mot samma problem, vilket är helt fantastiskt. Jag har lärt mig att även om vi är från andra sidan jorden med en helt annan ekonomisk situation så finns det system överallt som gör att rika människor kommer vara rika vart dom än finns i världen, sade Ilham Rawoot. 

William KarlssonPrint Friendly, PDF & Email