Rinkebyskolans legendariske rektor Börje Ehrstrand gick bort i mitten av maj. Författaren och komikern Zinat Pirzadeh, som arbetade tillsammans med honom, minns en människa som lämnar ett stort tomrum efter sig.

Börje arbetade som speciallärare, men klev in som rektor på den illa beryktade Rinkebyskolan när 16 lärare slutade i protest och hela skolledningen avgick. Då klev han fram och tog ledningen. 

Med enorm flit och nya idéer lyckades han vända den negativa utvecklingen, från en av landets värsta skolor till en av de bästa. Med sin speciella bakgrund fokuserade Börje nämligen alltid på potentialen i allt och alla istället för på problemen. Exempel på detta var hur han öppnade upp skolan även för föräldrarna, införde kvällsöppen specialundervisning för före detta elever som hamnat i kriminalitet och andra problem, och han satsade speciellt på flickor. Den vägen nådde långt, bland annat mottog han Kunskapspriset 2006 och blev med tiden en oerhört uppskattad föreläsare.

Annons:

Han fick en att känna att allt var möjligt

Själv lärde jag känna Börje när han rekryterade mig som studie- och yrkesvägledare. När jag försöker minnas honom minns jag hans stora leende, och att han fick en att känna att allt var möjligt. Han var alltid generös med beröm, och även om vi inte alltid var överens om allt var han aldrig långsint. Som chef var han väldigt öppen för sina medarbetares förslag, och han gav mig stor frihet att utforma mitt eget arbete och till och med inreda mitt arbetsrum till en välkomnande oas för eleverna långt ifrån de beige tjänsterummen. Det förtroendet ledde också långt, med hans förtroende bakom mig ordnade jag praktikplatser till Rinkebybarnen bland annat på Stadsteatern, SVT, UR och SR och till och med på Drottningholms slott, tack vare Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Med Börje var allt inom räckhåll

Med Börje var allt inom räckhåll både för eleverna och för oss i personalen. När jag blundar för att finna ord för min sorg över vår förlust känner jag hur hjärtat istället fylls av glädje och tacksamhet över att ha fått lära känna denna fantastiska människa med sin lätta dialekt från Österbotten och det stora leendet. Allt det han har gjort för Rinkeby kommer att vara kvar för oss, liksom det kanske viktigaste av allt, hans framtidstro. Det är lika omöjligt att tänka på Rinkeby utan att tänka på skolan, som att säga var skolan börjar och Rinkeby slutar. 

När jag deltog i personalens minnesstund häromdagen kände jag hur mycket jag hade saknat Börjes skola och hur oerhört mycket jag saknar hans leende och uppmuntrande ord, till och med vårt tjafs bär jag i mitt hjärta. Vila i frid käre chef och vän.

Zinat Pirzadeh
Bild: Youtube
Print Friendly, PDF & Email