Nio löpare från Rinkeby Run sprang 1500 meter i Löparnas vänners tävling på Kärrtorps IP. Snabbast var Jonis Serry, som nu går in på 13:e plats i Sverigestatistiken för pojkar 19 år.

Sist i loppet kom Sehay Ghebresellassie, men eftersom hon är 61 år tar hon andra plats i Sverige-statistiken på 1500 meter. Det gör också Mårten Westberg. Båda är alltså medaljkandidater i SM för veteraner som går i Kalmar i slutet på Augusti, och fullt tänkbara kandidater till VM i Göteborg om två år.

”Jag är bättre på längre” sade Tsehay, och det har hon helt rätt i. Hon är bättre ju längre det är.

Att komma sist i loppet, och samtidigt vara först i statistiken är sånt som händer i löpning, eftersom det är objektivt mätbart. Det gör också att det finns ålders-handikapp som gör Tsehays tid jämförbar med Jonis tid. Det är också orsak till att friidrotten har fler äldre utövare än andra idrotter.

Mest känd just nu är japanske Hidekichi Miyazaki, som nyligen satte nytt världsrekord på 100 meter för herrar 105 år med 44 sekunder. Det är förstås en tid som vilken tonåring som helst klarar av att slå, men Hidekichis bedrift är ändå större.

Mårten Westberg, Rinkeby Run
Print Friendly, PDF & Email