För någon månad sedan kom ett pressmeddelande som förkunnade att Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning var finalist i tävlingen “Sveriges friskaste företag”. Utmärkelsen delas ut av det privata vårdföretaget Feelgood som sålt tjänster för tre miljoner till stadsdelen de senaste åren.

När Aktuellt i politiken granskade tävlingen såg de att alla företag som tagit sig till final genom åren var storkunder hos Feelgood, som bland annat erbjuder företagshälsovård, privat vård och beroendevård till kommuner och regioner.

Enligt Feelgood är utmärkelsen Sveriges friskaste företag en uppmuntran till organisationer och företag som främjar god hälsa. När de marknadsför priset framgår inte att det vänder sig till Feelgoods kunder, utan det står att nominering är öppen för alla. 

Annons:

Juryn som tog både moderatstyrda Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning och Nacka kommun som också styrs av en borgerlig majoritet till final, bestod i år av bland andra Feelgoods vd och ordförande för juryn var Kristdemokraternas före detta partiledare Göran Hägglund. 

Stadsdelsförvaltningen har köpt tjänster från vårdföretaget för över tre miljoner

Både Nacka kommun och Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning visade sig i granskningen ha betalat flera miljoner till Feelgood. Stadsdelsförvaltningen har köpt tjänster från vårdföretaget för över tre miljoner kronor under de senaste tre åren. 

Tiina Palmqvist är HR-chef på Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning som slutade på andra plats i tävlingen Sveriges Friskaste företag.

Varför tror du att ni gick till final i den här tävlingen?

– Vi har en bra arbetsmiljö. Och så har vi ett avtal med Feelgood som arrangerar den här tävlingen.

Just det, alla finalister är kunder hos Feelgood. Vad tänker du om det?

– Vi fick ett mejl med information om den här tävlingen och tyckte det lät som en rolig grej, så vi anmälde oss. Det är inget vi har lagt någon värdering i. Vi är bara glada att vi kom såpass långt, de har ju många kunder i hela landet.

Vad är det för typ av tjänster ni köper från Feelgood?

– Det är företagshälsovård. Stödsamtal, ergonomi, vissa utbildningar och sådant. Vi har ett ramavtal genom Stockholms stad och får inte anlita något annat företag för friskvård.

Som myndighet är det alltid bäst att tänka sig för i alla relationer till privata företag

Att kommuner och myndigheter tar emot pris eller på annat sätt bidrar till marknadsföring av privata företag är inte olagligt men enligt Olle Lund, professor i förvaltningsrätt på Uppsala universitet, kan det ändå vara problematiskt. Han anser att den här typen av nära band till företag kan skapa en grogrund för tvivel inför framtida upphandlingar. 

– Ju fler sådana här kopplingar som finns desto sämre ur ett upphandlingsperspektiv för att det inte ska finnas några misstankar. Som myndighet är det alltid bäst att tänka sig för i alla relationer till privata företag, säger Olle Lund till Aktuellt i politiken.

Vinnare av Sveriges friskaste företag 2022 blev ett kommunalt bolag. Nämligen Sisab som förvaltar skolfastigheter i Stockholm.

Anna Nygård
Bild: Feelgood, pressbild

 

Print Friendly, PDF & Email