helkroppsbild på man som står i ett köpcenter
Alan Feily.

Alan Feily avbröt en knivattack mot en ordningsvakt i Kista Galleria. I veckan fick han Efterlysts civilkuragepris för sitt agerande. 
 – Jag hade inte velat att mina barn skulle göra samma sak. Jag hade velat att de sprang åt andra hållet, säger Alan.

Det var i höstas som Alan stod i kön till en restaurang i närheten när väktaren attackerades och Alan ingrep. Till vardags arbetar han som socialpedagog och pratar mycket om värdegrunder i skolan. Tillsammans med eleverna har han pratat om händelsen.
– Jag har visat för dem att jag lever som jag lär, men jag vill inte att de ska göra samma sak som jag gjorde. Ett barn kan inte ta en vuxens ansvar. Deras civilkurage får handla om att stå upp för någon klasskompis som är mobbad eller liknande grejer.
– Det ska vi prata om i skolan på tisdag, säger han.

Faktum är att det inte är första gången som Alan hamnat i en sådan här situation. 2016 jobbade han som trygghetsvärd när en busschaufför blev attackerad med en kniv. Folk runtomkring ropade på honom eftersom han bar uniform, men som trygghetsvärd hade han inga polisiära rättigheter.
– De ropade i radion att jag skulle backa och att polisen var tillkallad. Men det var inte ett alternativ för mig där och då, säger Alan.

Annons:
Annons:

Han säger att det finns en brist på civilkurage i vårt samhälle. Folk som vågar agera i liknande hotfulla situationer får sällan skydd eller uppbackning för sin insats. Det tror han är en bidragande faktor till att folk inte griper in.

Direkt efter händelsen i Kista Galleria började klipp spridas av privatpersoner på sociala medier. Besökarna har inte hunnit filma hela händelseförloppet utan klippen börjar när Alan sparkar mot mannen. Detta ledde till att Alan möttes av kritik både på sociala medier och i verkliga livet. 
– Jag har mått otroligt dåligt sen det hände. De som känner mig vet. Jag har gått ner mycket i vikt och sånt där. Men nu har jag bestämt mig för att lämna den här grejen bakom mig, säger Alan.

Efter att övervakningsfilmerna från händelsen släpptes, så har det blivit tydligare hur Alan har agerat. Nu känner han att han har fått upprättelse. I säsongsavslutningen av Efterlyst tilldelades han ett pris för sitt civilkurage. Han fick vara med i studion med Hasse Aro, och ta emot en prissumma på 100 000 kronor.

Alan känner sig glad igen och säger att den största glädjen är att få dela detta med sin mamma som har sett honom må dåligt efter händelsen.
– Mamma är bäst, säger Alan.

Clara Krause

Print Friendly, PDF & Email