Många märker av höjda elkostnader, drivmedel till bilen och inte minst höjda priser på mat och förbrukningsmaterial. Eleverna på Grundkursen i lokaljournalistik vid Kista Folkhögskola gick ut i Kista för att prata med besökare och få svar på några frågor.

Isak Almqvist, Rinkeby

Har du märkt av prisökningarna?

– Inte jättemycket faktiskt. Jag klarar helt okej som det är just nu. Så klart att det kostar mer pengar men det har inte påverkat mig jättemycket personligen.

Annons:

Hur har du förändrat inköpen?

– Det var faktiskt något sånt. Det var ost. Det var dyrt som faan tänkte jag. Då skippade jag osten och tog en ost som jag inte brukar köpa. Så jag tog en lite tråkigare ost.

 

Andisheh Alishahi, Husby 

Vad tycker du om de stora prishöjningarna på maten? 

 – Det drabbar särskilt hårt folk med låga inkomster som kläms åt med stora hyreshöjningar samtidigt som lönerna inte höjs. 

Hur klarar du det här själv? 

 – Jag arbetar så jag har i alla fall en inkomst, men många är arbetslösa och de får stora problem. 

Vad kan man göra åt det? 

 – Vanligt folk måste agera tillsammans och höja sina röster och protestera på samma sätt som man gör i Iran mot regimen där.


Ismahan Abdullahi, Rinkeby

Har du märkt att priserna går upp?
– Ja, överallt det har jag märkt faktiskt. Priserna ökar inte i samma takt som lönerna så det blir ju lite svårt att hantera alla utgifter som vi har. Som kaffe och frukt och jag har inte sett något som inte har ökat. Allting! Man planerar liksom, man är van att handla, men det blir aldrig som man planerat.
– Jag vill att priserna ska gå ner. Men ibland måste man gilla läget, när det är nödvändiga saker som man måste köpa.

Hur har du förändrat dina inköp?

– Jag brukar inte handla onödiga saker, men jag tänker att mat måste man
ha och kläder måste man handla. Jag brukar inte fika ute så mycket som jag gjorde
tidigare. Man väljer bort vissa saker som inte är nödvändiga.

Alireza Ahmadi, Kungsängen

Har du märkt att priserna gått upp?

– Ja.
Vad tycker du om det?

– Det är jättesvårt! Hur ska man försörja sig? Jag bor med en kompis och vi handlar tillsammans och det blir jättemycket och vi undrar hur vi ska klara oss till nästa lön. Hur ska vi göra när det blir bara dyrare och dyrare?

Det är stor skillnad alltså?

-Ja, man känner att ekonomin blir sämre och man måste kämpa hela tiden. Det går inte att
vara utan mat.

Har du ändrat dina köpvanor? Finns det något du inte köper längre?

-Jag köper inte plastpåsar. Jag köper något som jag kan återanvända. Det är bättre för miljön,
det har jag faktiskt lärt mig från jobbet. Jag handlar mindre mat och kollar på datum. Jag
handlar en gång i veckan. Jag undviker kaffe. Det dricker jag på jobbet. Hemma dricker vi te.
Sen undviker jag söta saker. Hyran har inte gått upp ännu, men elen har gått upp. 

 

Imad Qarawi, Kista

Har du märkt att priserna har gått upp?

– Ja, jag märker att priserna har gått upp för mycket. Det är dubbla priset på vissa saker. De höjer priset på saker som är livsviktiga. Till exempel saker som rör människan direkt, man kan inte laga mat utan olja, man kan inte äta frukost utan bröd, frukost är en viktig måltid och sådana saker höjer dom.

Hur påverkar det dig?

– Självklart man påverkas. Vi vill inte att det blir värre. Kanske klarar man sig nu, men om det blir tuffare. Man kan inte hålla på och titta på priserna som går upp hela tiden. Om man inte reagerar kan det bli livsfarligt. Vissa har inte inkomst eller låg inkomst. För andra, som pensionärer, deras inkomst räcker bara en vecka. Det har inte hänt förut i Sverige. Jag har bott här i tjugo år och det har aldrig varit så här. Men fortfarande köper jag det jag behöver.

Mohamed Kamaran, Husby

Har du märkt att priserna gått upp?

– De har gått upp mycket. Det är inte bra. Mycket problem. Jag har lön men det är många som har socialbidrag som kommer hit och det är katastrof. Lönen är på samma nivå och priserna går upp och det är inte så bra.

Hur påverkar prishöjningarna dig?

– Det är mycket svårt. Socker går inte upp, det kostar tjugo kronor. Men förut köpte jag 10 kg ris men
nu köper jag 5 kg. Förut köpte jag tre paket kaffe, men nu köper jag två. Samma lön!

 

Mudde,  från Dalarna

Vad tycker du om matpriserna?

  – I dagsläget är priserna skyhöga som en effekt av kriget i Ukraina, det blir svårt för arbetarna att klara sig. Jag är själv en ung man som både studerar och jobbar. Med tanke på de höga priserna har jag svårt att klara mig på egen hand. Jag tycker att regeringen borde satsa mer för att få ner priserna.

 Hur påverkas du av matpriserna?

 – Jag är mest påverkad av drivmedelspriserna, men även matpriserna. Som student och deltidsarbetare har jag bara en liten inkomst. Jag bor i Dalarna och betalar hyran själv. Skulle man få kompensation som till exempel en lönehöjning eller något slags bidrag från regeringen så hade det kunnat hjälpa.

Hur har du förändrat inköpen?

 – Vissa grejer kan man inte påverka, men vissa val kan man göra. Man får nöja sig med lite ibland och så får man handla miljövänligt. Man prioriterar såklart de produkterna som är billiga i nuläget, men då blir miljön en fråga, för att man brukar prioritera billiga varor.

 

Ahmad  Al-Mughrabi, Kista

Vad tycker du om mat priserna?

 – Matpriserna har blivit mycket högre jämfört med tidigare. Inflationen har påverkat.

Hur påverkas du av matpriserna?

 – Såklart ekonomiskt, man tänker om man hade köpt samma matkasse som man handlade tidigare så hade man få minst tjugo till trettio procent mer i matkassen.

Har du förändrat inköpen?

 – Absolut, man har börjat tänka efter lite mer. Man har inte samma frihet som tidigare, man spenderar inte lika mycket. Man försöker tänka ekonomiskt.

 

Jan Åstrand, Kista:

Har du märkt att priserna har höjts?

 – Verkligen, jag brukar säga det till min fru, “titta på priserna!”. Men jag köper det som behövs, som nyponsoppa. Det är det billigaste man kan köpa, billigare än mjölk. Om folk vill köpa så billigt som det går tipsar jag om Lidl. 

Hur påverkas du av prishöjningar?

 – Problemet för mig är att jag har låg pension. Den räcker inte långt när man ska betala för bostad och mat.

Hur har du förändrat inköp på grund av prishöjningar?

 – Jag köper inte kläder längre. Alltså det är kalsonger, t-tröjor och strumpor, det måste man köpa. Det köper jag hos Dressmann eftersom det är billigast, tror jag. 

 

David Shinki och Hassan, Kista

Hur påverkas ni av de dyrare priserna?

– Allt har blivit dyrare, inte bara maten, säger David. Elen är dyrare, bolånen är dyrare, ett frimärke kostar 13 kronor! Min dotter spelar fotboll, det blir svårt att köpa skor.

– Och ingen gör något! tillägger Hassan(som inte vill vara med på bild). Hela Europa demonstrerar, men inte här i Sverige. Man borde gå ut och demonstrera, men vem vågar göra det ensam?

Hur hanterar ni läget?

– Vi ses här i Kista galleria varje dag efter jobbet. Vi diskuterar vad vi har läst i nyheterna och umgås ett par timmar innan vi går hem. Då känner man sig mindre ensam. 

 

Skrivet av deltagarna i kursen i lokaljournalistik på Kista folkhögskola

Print Friendly, PDF & Email