Arbetare i restaurangkök
Foto: Unsplash

Den 1 november höjs inkomstkravet för arbetstillstånd från 13 000 till 27 360 kronor. Beslutet togs av regeringspartierna med stöd av SD för bara en månad sedan och kommer påverka många människor i olika branscher. 

Omkring 15 000 personer med arbetstillstånd i Sverige tjänar idag under 27360 kronor, enligt en ny lista som publicerats i tidningen Arbetet, men den nya lagen gäller inte för EU-medborgare. Det kan ändå vara långt fler som berörs. I september 2023 var det 22 847 personer väntade på svar om sin ansökan om arbetstillstånd från Migrationsverket, enligt myndighetens egna siffror. 

De personer som inte når upp till inkomstkraven kommer att tvingas lämna Sverige. Shamal Ali på Husby Arbetarcentrum ser inga tecken på att beslutet kommer att ha några positiva effekter på löneutvecklingen.

Annons:

– Många arbetare vi möter berättar att de måste betala tillbaka delar av lönen kontant. Det förekommer till exempel i restaurangbranschen, där många på pappret har lön enligt kollektivavtalet, men sedan tvingas de att gå och ta ut kontanter i en bankomat och ge tillbaka till arbetsgivaren.

Shamal Ali tror att risken för att fler arbetsgivare kommer börja fuska med lönerna är stor.
– Lägstalönen för en lokalvårdare är 26 049 kronor, ingen kommer vilja anställa någon med en högre lön än så. Vi kan inte göra någonting, Ingen kommer till oss för att fixa sitt problem med arbetsgivaren för att sedan få problem med Migrationsverket.

Anna Nygård

Print Friendly, PDF & Email