I Rinkeby renoveras gamla lägenheter och hyrorna höjs. Skillnaden kan vara ett lager färg och en handdukstork. Höjningarna drabbar dem som bor i Stockholms fattigaste område hårt.
– Jag skulle inte ha råd att bo kvar om de renoverade här, säger Brita Thunberg i Rinkeby.

”En miljon bostäder på tio år” var politikernas ledord när staten på 1960- och 1970-talen byggde lägenheterna i de så kallade miljonprogrammen. Man ville bygga bostäder för alla och motverka segregation. 

Idag måste husen renoveras, men hyreshöjningarna slår hårt mot Järvaborna. I Rinkeby-Kista har var tredje invånare låg ekonomisk standard, men ändå hör stadsdelen till de områden där hyran har ökat mest. Hyrorna har gått upp omkring 21 procent i Rinkeby-Kista jämfört med 16 procent i Stockholm, enligt SCB. 

Annons:

I ett av de gula husen på Bredbyplan bor 90-åriga Brita Thunberg. Hon har trivts i kvarteret sedan 1969 och bor nu i en trea med en hyra på 6 413 kronor i månaden. 
 – Ni skulle ha sett köket när jag flyttade in här för snart 13 år sedan, orange säger jag bara. 

Lägenheten är i stort sett orörd, men tapeterna i köket har bytts ut till vita. Knopparna på de lila skåpluckorna är också nya, och golvet som tidigare var orange är nu i trä.
 – Jag trivs jättebra här, faktiskt. 

Britas kök.

De röda trästolarna ramar in köksbordet som pryds av en blommig vaxduk. Där vilar ett korsord och ett par glasögon i ett kök som saknar diskmaskin. Badrummet har varken handdukstork, golvvärme eller tvättmaskin. Men det stör inte Brita – faktum är att hon inte vill rusta upp. Hon vill ha lägenheten precis som den är.
– De väntar säkert på att jag ska flytta så att de kan renovera. Det känns fräckt. Jag skulle inte ha råd att bo kvar om de renoverade här. 

Hon trivs och vill inget annat än att bo kvar

Vardagsrummet är rymligt. Här inne står fotografier, svartvita, några i färg. Brita berättar om tiden i Rinkeby, om sina 13 barnbarnsbarn och umgänget i centrum. Hon trivs och vill inget annat än att bo kvar. 
– Renovering behövs inte här. Att sätta in tvättmaskin och grejer… jag vill inte ha sånt. 

Muna Abdi Ali har bott med sin familj i en renoverad trea på Bredbyplan i nästan två år. För att byggnaden inte ska fyllas av matlagningsos håller hyresgästerna ett fönster öppet i trapphuset. När man går in i lägenheten möts man av lekande barn och tv:ns sorl ekar mellan de kala vitmålade väggarna. Muna betalar en hyra på över tiotusen och anser att lägenheten inte har den standarden som hon blev utlovad.

– Jag fick inte titta på lägenheten innan jag flyttade in. Jag bodde i en för liten lägenhet, så jag var tvungen att flytta. De sade att det var helt renoverat, men man kan se att de bara har målat och ställt in ett nytt kylskåp, tvättmaskin och diskmaskin.

Munas badrum är rustat med handdukstork och golvvärme, men trots dessa lyxfunktioner är lägenheten isande kall under vintern. Enligt Muna krävdes flera anmälningar om kylan för att hyresvärden Victoriahem skulle agera. De monterade då in ett element i barnens sovrum, men det var begagnat och ommålat enligt Muna. I grannskapet är missnöjet med hyresvärdens service stort.

– Om man anmäler problem finns det bara en man som arbetar i hela området, och den personen kan inte allt. Vi samlade nästan 20 personer och anmälde honom, men ingen lyssnade på oss.

Grannen fick inte ugnen reparerad under helt ett år 

Muna berättar även om sin granne som hade problem med en trasig ugn. Grannen fick inte ugnen reparerad under ett helt år. Istället fick hon höra att det inte var något fel på ugnen, trots att undervärmen inte fungerade. 
– När hennes barn ville ha pizza fick de komma upp och använda min ugn, säger Muna.

Victoriahem är en av de största privata hyresvärdarna i området. I Rinkeby är ungefär 93 procent av alla bostäder hyresrätter. I hela Stockholmsområdet utgör hyresrätterna 43 procent av alla bostäder.

Eftersom området byggdes under miljonprogrammet är flertalet lägenheter äldre. När en hyresgäst flyttar ut renoverar Victoriahem upp lägenheten till det man kallar dagens standard. 

Vi vill att de ska hålla minst 50 år till

”Våra fastigheter i Järva är minst 50 år gamla. Vi vill att de ska hålla minst 50 år till och renoverar därför dessa till dagens standard”, skriver Victoriahems regionchef för norra Stockholm Daniel Sedighha Mattsson i ett mail.

Enligt Daniel Sedighha Mattsson blåser de ut allt till stommen vid totalrenoveringar och sätter in funktioner som handdukstorkar och golvvärme. 

”Dessa moderna funktioner finns som standard i nästan all nyproduktion som vi utgår ifrån och ses sannolikt som självklara inom en snar framtid”, skriver han. Dessa renoveringar gör att man kan höja hyran till de priser som helt nybyggda lägenheter har.

Vanja Lycke, hyresråd på hyresnämnden, brukar sitta med i förhandlingarna om hyrorna.
– Man gör en bedömning av lägenheten, men för att veta om hyran som begärs motsvarar lägenhetens värde måste man jämföra med andra likvärdiga lägenheter. Då utgår man från en hyra som redan är förhandlad, säger hon.

Enligt hyresgästerna som Nyhetsbyrån Järva har pratat med landar hyrorna på nyrenoverade lägenheter på över tiotusen. Det är inte alla som har råd med det. 

Mätt med SCB:s mått, låg ekonomisk standard, är Rinkeby Stockholms fattigaste område med 45,4 procent av invånarna under tröskeln för relativ fattigdom. Andelen som levde med ekonomiskt bistånd eller som långtidsarbetslösa var högst i Stockholmsområdet, enligt SCB:s mätningar från 2021.

Mikael Mangold är forskare på institutet RISE. I en studie har han kartlagt hur mycket hyrorna i Sverige har förändrats över tid i relation till renoveringar. 
– Den typiska konceptrenoveringen, då man renoverar först när en hyresgäst flyttat ut, använder sig framför allt privata fastighetsägare av, säger han. 

Storlek, standard, planlösning, utrustning och geografiskt läge avgör priset på bostaden

Mikael Mangold fortsätter: 
 – Fastighetsägare hittar indikatorer som kan höja bruksvärdet, som en handdukstork eller en väggfast mikro, och kan då höja hyran. Därför har bruksvärdessystemet kritiserats och det finns anledning att se över det igen. 

Storlek, standard, planlösning, utrustning och geografiskt läge är några av de faktorer som avgör bruksvärdet, det vill säga priset på bostaden. 

Hyreshöjningar i Stockholms stad.

Daniel Sedighha Mattsson på Victoriahem har en annan bild av renoveringarna som görs när hyresgästen flyttat ut.
– Vid traditionella renoveringar av fastigheter får alla, i många fall, en rätt hög hyreshöjning. Det skapar missnöje från hyresgäster som i värsta fall behöver byta boende.

Han menar att begagnade produkter ibland används om en hyresgäst har trasig elektronik som behöver bytas ut.
– Ur ett hållbarhetsperpektiv ser vi över möjligheten till återbruk. Självklart ska det då vara rena och hela vitvaror vi sätter in. I de enstaka fall det skett har vi haft fina och fullt fungerande vitvaror i vårt lager som snabbt kunnat sättas in.

Daniel Sedighha Mattsson säger att de moderna funktionerna som implementeras när man renoverar finns som standard i nästan all nyproduktion. Målet är att renoverade lägenheter ska hålla minst 50 år till.
– Vi har ett stort söktryck på våra lägenheter. Man kan bo fint med hög standard utan att behöva flytta från ett miljonprogramsområde, vilket många uppskattar.

Elias Voltaire
Hannah Söderqvist
Ella Öfwerman
Elsa Petersson

Under våren har studenter från JMK, enheten för journalistik, medier och kommunikation vid Stockholms universitet, samarbetat med Nyhetsbyrån Järva. Vi publicerar deras granskande artiklar under våren och sommaren.

En renoverad dörr intill en orenoverad.
Print Friendly, PDF & Email