Hemmaplanen är en sandyta för beachvolleyboll.

Mårten Westberg vill bemöta kritiken och belysa de stora fördelarna med Hemmaplanen och lekplatsen i Tenstadalen i sin insändare.

Den vanligaste dödsorsaken i Sverige är hjärt- och kärlsjukdom. Dessa sjukdomar orsakas bland annat av att vi rör oss för lite. Det gäller invånarna i Järva i högre grad, än invånare i andra delar av staden och landet. Därför är allt som får Järvabor att röra på sig, svettas och kanske till och med bli lite andfådda att se som direkt livräddande.

Två riktigt bra exempel på såna, potentiellt livräddande insatser, är Hemmaplanen i Rinkeby och den nya lekplatsen i backen upp mot Hjulsta. Självklart är de synd, som Familjebostäder också skriver, att den stora och populära tvättstugan brann ner.

Annons:

Vi spelar beachvolleyboll på hemmaplanen klockan fem varje tisdag

De 70 familjerna som använde tvätttugan, vill inte ha någon plan för beach-volleyboll och beach-fotboll, säger de. Men deras barn kanske behöver precis det. 

Barnen i Järva idrottar alldeles för lite. De som är duktiga på fotboll eller basket spelar det, men de flesta slutar innan tonåren. Eftersom de flesta barn i området bara håller på med en sport, så slutar de helt idrotta precis när det är som viktigast. Om de spontant kan upptäcka något annat så är det väldigt bra. Barn som håller på med två sporter idrottar längre. Då ökar chansen till ett långt liv, utan tryck över bröstet i 30-årsåldern och hjärtinfarkter innan 50.

Därför spelar vi beachvolleyboll på hemmaplanen klockan fem varje tisdag. Det varvar vi med att spela beachfotboll på samma plats. Beachfotboll är fantastiskt, eftersom sanden är så ojämn. Det gör att pojkar och flickor, män och kvinnor kan spela tillsammans. De som är skickliga med bollen tar inte över så som de gör på konstgräs eller inomhus. Det är därför vi kan ha så stor åldersskillnad. Alla mellan 6 år och 60 år är välkomna (fast även den gränsen är bruten eftersom den mest entusiastiska spelaren är 61 år).

Vi är ingen volleyboll-klubb. Vi är ingen fotbollsklubb. Vi gör det för att vi bryr oss. Får vi fler att motionera mer, så räddar vi fler liv än om vi kunde stoppa alla gängkrig och all kriminalitet. Efter en timmes beachvolleyboll och beachfotboll joggar vi sedan ner till Hjulstas fantastiska lekplats.

Jag vill uppmana alla föräldrar i Järva att pröva rutschkanan

Det är den som Sumaya Abdulkadir tycker är farlig. Hon vill ha en åldersgräns på 15 år. Det är klassiskt. När jag var liten fick vi klättra i träd och slå oss. Vi blev starkare, gladare och piggare men vi fick också blåmärken. Sånt händer inte idag. Sumaya har rätt i att Rutschkanan är väldigt brant och väldigt snabb. Några av löparna i Rinkeby Run vågar inte åka den. Men den är inte farlig. Jag har själv åkt den ett femtiotal gånger, och jag älskar den. Strax efter klockan sex på tisdagar tävlar vi i vem som är snabbast på att åka rutschkanan fem gånger. Då har jag på mig kläder av nylon, för att det ska gå så fort som möjligt. Jag har aldrig åkt ur. Jag väger 70 kilo. Ett yngre barn kan rimligtvis inte komma upp i högre hastighet än jag, så nej, Sumaya, rutschkanan är inte farlig.

Istället vill jag uppmana alla föräldrar i Järva att pröva rutschkanan! Det är som en gratis berg-och-dalbana. Om du åker den flera gånger, kommer du att märka att du har fått ett bra träningspass, för att gå i brant uppförsbacke är fantastisk träning för hjärtat.

Som idrottsförening i Rinkeby blev Rinkeby Run tillfrågade om vad Familjebostäder skulle kunna göra med den tomma ytan efter den nedbrunna tvättstugan. Förutsättningen var att det handlade om något som ska vara på plats i max fem år. Jag tog frågan vidare till löparna och till mammorna på vår söndagspromenad. Vi föreslog Beachvolleyboll, Beachfotboll och Beachhandboll (det fungerar planen också för). Jag tror Familjebostäder ställde samma fråga till alla idrottsföreningar i Rinkeby.


Mårten Westberg, Rinkeby Run

Print Friendly, PDF & Email