Mårten Westberg

De gängmedlemmar jag har mött i Rinkeby är trevliga killar. När några av dem var med på Akropols Basket-och-grill-kvällar så blev folk nervösa, men de spelade lika juste som alla andra, och det var inget tjafs när de förlorade. De hade kunnat vara mina söner.

Jag gick på Tensta-mammornas demonstration på Mynttorget för att jag sörjer killarna som dött och tycker synd om deras familjer. Det är inte konstigt att de säljer knark. När det är så svårt att få jobb så blir lättförtjänta pengar svåra att avstå ifrån.

Men kriget…Kriget mellan de olika gängen. Det är ju dåligt för alla och sämst för gängmedlemmarna. Det är ju deras liv som tar slut imorgon, nästa månad eller om ett år. Det är dåligt och det är onödigt. Konkurrens kräver ju inte våld. Coca Cola och Pepsi konkurrerar, men inte skjuter de på varandra! Volvo, Toyota och Volkswagen konkurrerar. AIK, Hammarby och Djurgården konkurrerar. Visst händer det ibland att klackarna slåss, men de har inte ihjäl varandra.

Det ÄR INTE krig

Det händer något med hjärnan när du säger ”det är krig”. Alla stresshormoner rusar. Adrenalinet och noradrenalinet får dig att känna dig stark och de får ditt fokus att bli väldigt smalt. Du söker efter fienden. Du gör dig beredd att kämpa och/eller fly. Döda eller dödas.
Det avsmalnade fokus gör att din hjärna missar en viktig sak: Det ÄR INTE krig.

20 unga män har dött helt i onödan. Deras vänner sörjer och vill hämnas, men då rullar det onödiga dödandet bara vidare. Det förstår de också. Det är nog därför som fyra gånger fler gängmedlemmar vill få hjälp att lämna kriminaliteten nu än för ett år sen. Fyra gånger så många! Då är det bra timing för ”sluta skjut!” att komma till Stockholm. Här i Järva kan de verkligen göra nytta.

Då säger polisledningen stopp. De går emot regeringen för att först utvärdera projekt trefas i några år. Det luktar valtaktik eller valhänthet. Antingen vill någon låta våldet fortsätta för att det gynnar det blåbruna blocket i nästa val, eller så är polisen dåliga på analys. Inget av skälen räcker för att låta unga män dö. Låta föräldrar förlora sin son. Låta massor av syskon förlora en bror.

Därför tänker jag också på vad jag skulle göra som förälder. Om min son kom hem med ett vapen så skulle jag ta det vapnet ifrån honom och ge det till polisen. Om jag misslyckades med det så skulle jag anmäla honom till polisen.

Annons:

Hellre en son i fängelset än en son i graven.
Att gola är att bry sig.

Mårten Westberg
Print Friendly, PDF & Email