I Sverige har man nu kunnat se de första tecknen på att vaccinet mot covid-19 börjar ge effekt, enligt Dagens Nyheters analys av statistiken. På en vecka mer än halverades smittofallen på äldreboenden, de sjönk med 69 procent, vilket är en betydligt snabbare minskning än i övriga samhället.

Pandemin drabbade i synnerhet äldreboenden där smittspridningen och dödligheten har varit hög. För snart två månader sedan startade vaccinationen mot covid-19 och just boende på bland annat äldreboenden och servicehus har varit bland de första att få vaccin i en stor skala.

Data visar att smittan minskar snabbt på äldreboenden, men också bland äldre med hemtjänst och övriga personer som är över 70 år, dock i lägre omfattning. Den dramatiska minskningen är enligt analysen en trolig effekt av vaccinet, men det kan finnas andra orsaker som inte kan uteslutas.

Annons:

Statsepidemiologen Anders Tegnell har fått ta del av siffrorna och säger till Dagens Nyheter att minskningen av smittan är ett tydligt resultat av vaccineringen mot covid-19.

– Det finns ingen annan rimlig förklaring än att siffrorna speglar en effekt av vaccinet. Vi har hela tiden trott att vaccinet fungerar, men det är ju väldigt skönt att få siffror på det.

Foto: Matthias Zomer/Pexels
Print Friendly, PDF & Email