Först att få vaccin var de boende på Kista torg 7

Nyheter

De boende på Kista torg 7 var de första som fick vaccin mot covid-19 i Rinkeby-Kista.
– Den första omgången vaccinerades den 7 januari och resten fick tisdagen den 11 januari, säger Eva Ingstrand, enhetschef för Kista servicehus och Kista vård och omsorgsboende.

Nästan 160 personer bor på Kista torg 7, på servicehuset och äldreboende.
– Inte riktigt alla, men de allra flesta vaccinerade sig. Vi gjorde det på tisdag och torsdag, då läkare finns närvarande.

Efter första dosen dröjer det tre veckor till nästa dos.
– Sedan dröjer det en vecka till innan full effekt är uppnådd. Hela processen, från första injektionen tills det är klart, tar en månad, säger Eva Ingstrand.

Nu kan vi se ljuset i tunneln

Nu står personalen på tur. Stockholms stad har upphandlat med ett företag och alla anställda erbjuds att gå dit för att få vaccin. Eva Ingstrand tror att majoriteten av personalen kommer att vaccinera sig.
– Det finns de som är tveksamma, men jag hoppas att de flesta gör det. Jag ser det som en samhällsfråga och tycker att det uppstått en skev bild av vaccinets  verkan i debatten.

Både servicehuset och äldreboende drivs numera av Stockholms stad. Boendena har klarat sig relativt bra under pandemin.
– Ja, vi har varit förskonade och har bara haft enstaka fall av smitta. Jag tycker det känns tryggt att personalen nu erbjuds vaccin. Nu kan vi se ljuset i tunneln, säger Eva Ingstrand.

Nu beräknas samtliga äldreboenden i länet ha delat ut första dosen av vaccin mot covid-19.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email