Hur långt ska detta gå, undrar man, när Ygeman genom flera offentliga uttalanden ansluter sig till en verklighetsbeskrivning som är djupt rasistisk och diskriminerande.

En verklighetsbeskrivning som slår hänsynslöst mot en betydande del av Sveriges befolkning.
Huvudet är fullt av frågor. Den första är: Vad fan håller han på med, har han ingen skam i kroppen?

Vi pratar om uttalanden som slår mot stora delar av de minst privilegierade i samhället, de som befolkar de minst attraktiva sektorerna på arbetsmarknaden, under arbetsmarknadens minst förmånliga villkor. Förstår Ygeman verkligen begrepp som klasskillnader och livsvillkor?

Sedan dyker en annan tanke upp: Det kanske är så illa, att de som företräder Socialdemokraterna idag är så långt från vissa delar av befolkningens verklighet, att de inte längre kan förstå och relatera till deras livsvillkor. Det måste vara så. Hur ska man annars kunna begripa Ygemans agerande?

Det du inte ser och förstår, kan du inte åtgärda

Om detta stämmer är det djupt sorgligt, eftersom representativitet och förmåga att relatera till mindre privilegierade gruppers villkor tidigare varit en av styrkorna hos Socialdemokraternas företrädare.

Någon klok person har sagt: ”Det du inte ser och förstår, kan du inte åtgärda”. Kanske är det där Socialdemokraterna befinner sig idag. I sådant fall blir det Ygeman säger begripligt, men fortfarande felaktigt. 

Hur länge kommer Socialdemokraternas sympatisörer acceptera att partiets företrädare ersätter visioner om hur vi utvecklar Sverige, med rasistisk och konservativ populism? Jag hoppas att partiföreträdare förstår att detta inte är en hållbar lösning, och att priset för att fortsätta längs denna väg kan bli högre än man kan betala. Andelen människor som röstar på S är oproportionerligt hög i de grupper som S väljer att lämna i diket med denna typ av utspel.

Annons:

Vill man använda en liknelse från fotbollens värld kan man säga att det inte finns något lag som blir världsmästare genom att gnälla på domaren, lägga skulden på yttre omständigheter eller enskilda spelare. Vem vill spela för ett sådant lag? 

Till Ygeman vill jag säga: Om du vill bära coach-tröjan, brösta utmaningarna, se till att varenda spelare förstår vad som är viktigt för det vi ska åstadkomma, visa ledarskap eller kliv åt sidan. 

Anders Cardell 
Print Friendly, PDF & Email