I veckan har Blodbussen varit vid Kista Galleria.
– Det har varit lite mindre folk än vanligt, kanske eftersom det är semestertider, säger Amanda Åkerström, sjuksköterska.

Var sjätte vecka är Blodbussen i Kista. Här kan man ta blodprov och donera blod. Som tack får alla blodgivare välja en gåva, till exempel en trisslott, ett badlakan, eller en nalle.

Arya är i Blodbussen för att ge blod för första gången.
– Det är lite nervöst men känns bra att göra någonting för en god sak.

Annons:

Varför ger du blod?

– För att hjälpa andra och ge tillbaka. Sjukhusen kan inte göra blod artificiellt, någon måste de ta det ifrån.

Amanda Åkerström är sjuksköterska och arbetar i Blodbussen. Idag har det varit glesare med blodgivare än vanligt, vilket hon tror beror på att många har semester.
– Men mer folk har runnit till nu efter lunch, säger hon.

Vara relativt frisk och ha gott om tid

Vad ska man tänka på när man ger blod för första gången?

– Man ska vara relativt frisk och ha gott om tid på sig. Man behöver också en svensk ID-handling. Annars finns det informationsblad på plats där det står allt man behöver veta.

Informationsbladet förklarar bland annat när det är lämpligt att ge blod. Det handlar om till exempel sexuella kontakter, utlandsvistelser i områden där malaria förekommer, om man blivit tatuerad, och om man nyligen fött barn.

En omtvistad fråga är att män som har sex med män måste avstå från sex i ett halvår innan de får ge blod, eftersom de anses ha högre risk för HIV. För jämförelse måste heterosexuella bara vänta tre månader efter en ny sexuell kontakt.

Man jobbar på att förändra reglerna

Stiftelsen Regnbågsblod arbetar mot de här restriktionerna, som de tycker är stigmatiserande och ovetenskapliga. Även RFSL tycker att de högre kraven på män som har sex med män är problematiska, då de utestänger potentiella blodgivare.

Det är Pridetider nu. Bland annat RFSL är kritiska mot att det finns särskilda regler för män som har sex med män som vill ge blod. Vad är dina känslor kring frågan?

– Vi styrs av regler och föreskrifter men jag vet att man jobbar på att förändra reglerna. När det skulle ske kan jag inte svara på.

Maria Bodin

Print Friendly, PDF & Email