Han rapporterade om svenskt VM-guld i ishockey ena timmen, för att i nästa timme vara första journalist på plats och rapportera om kravallerna i Husby. Philip O’Connor besökte Nyhetsbyrån Järvas kurs i journalistik på Kista folkhögskola.

Philip O’Connor är född och uppvuxen i Irland. Där började han skriva (utan utbildning) för en tidning och tänkte att det skulle bli lika ”enkelt” att börja jobba i Sverige som journalist och skribent. 
– Men jag började, precis som alla invandrare någon gång gjort när de kom till Sverige, som pizzabagare i Märsta. 

Jag började som pizzabagare i Märsta 

Annons:
Annons:

Han började läsa på komvux, tog några kurser i IT-kunskap. Under praktiken tänkte han att om han skulle kunna smyga sig in på Aftonbladet eller SVT.
– Jag hade lärt mig lite svenska och tänkte att jag kanske kunde glida in och hitta någon lucka. Men det gick inte. Jag fick inte ens något svar.

Då ringde han nyhetsbyrån Reuters kontor i Stockholm, det är den största nyhetsbyrån i världen.
– Jag tänkte om alla ska tacka nej, så ska avsluta högst upp i alla fall. 

Där fick han börja som praktikant två dagar i veckan som Reuters IT-konsult. Han märkte att det var samma problem som uppstod hela tiden, det handlade om exempelvis lösenord, hur man ska skriva mejl och så vidare.
– Så jag började skriva guider; gör så här, steg för steg.

Sedan var det någon på HR som sade ”att du skriver ju bra”.
 – Men det tog fortfarande sex år till innan jag kom över till redaktionen.

Jag har intervjuat Connor McGregor, Zlatan, Tom Cruise, Floyd Mayweather

Till slut fick han ta över en deltidstjänst som frilans där han skulle skriva om sport.
– Jag gick in helhjärtat i det och det var det svåraste och roligaste jag har gjort. Sedan dess har jag gjort tre OS, två VM i fotboll, tre EM i fotboll. Jag har intervjuat Connor McGregor, Zlatan, Tom Cruise, Floyd Mayweather, jag vet inte, typ alla som har något med sport att göra.

När han tänker tillbaka på sin uppväxt, som en grabb från arbetarklassen i Dublin, då vet han att han kommit rätt långt.
– Om du hade berättat för mig då, att jag hade fått se ett VM i fotboll, en enda match, en boxningsgala på Madison Square Garden i New York, då hade jag varit nöjd. Då hade jag kunnat lägga ner och gå tillbaka till att vara pizzabagare i Märsta. 

Jag har accepterat nu att jag aldrig kommer vara killen som sitter i SVT

Philip O’Connor är frilansjournalisten som berättar om Sverige för den internationella nyhetsbyrån Reuters. Men trots att han skriver för en av världens största nyhetsbyråer uppfattar Philip att han inte hör hemma i det svenska medielandskapet.
 – Jag har ju accepterat nu att jag aldrig kommer vara killen som sitter i SVT och läser nyheterna klockan nio på kvällen. Det kommer inte vara jag. Jag kommer inte presentera Studio Ett i Sveriges radio. Jag har ju varit med där och bara få betalt från dem är ju hur jävla svårt som helst. Så jag tänkte okej, om jag inte kan vara den killen, vem är jag då?

Jo, han är Reuters man i Stockholm.

Emma Motamed Shafie
Bilder: Hero Namdari

 

Philip O'Connor pratar med två av deltagarna.
Print Friendly, PDF & Email