Anna Starbrink

”Hälsoinformatörernas arbete är helt avgörande”

Nyheter

Trots minusgrader var det var en lång kö till vaccinationsbussen på Rinkeby torg när Stockholms hälso- och sjukvårdsregionråd, Anna Starbrink, kom på besök.
– Det känns ju jättebra, verkligen, att många vill vaccinera sig.

Det är inte första gången som Anna Starbrink, L, är i Rinkeby.
– Jag har varit här flera gånger, men jag ville komma tillbaka och se hur Fatuma Mohamed och hälsoinformatörerna arbetar.

Fatuma Mohamed är den som ansvarar för regionens hälsoinformatörer. När Anna Starbrink intervjuades av SVT, så pratade hon med en kvinna utan papper.
– Hon vill vaccinera sig, men hon kan inte få något vaccinationsbevis. Jag träffar hela tiden människor som har samma problem, säger Fatuma Mohamed.

Frågan nådde så småningom även Anna Starbrink, som konstaterade att det finns många byråkratiska hinder.
– Men jag har förstått att de jobbar med den frågan, det är något som beslutas på statlig nivå. Inget vi kan göra något åt här.

Rinkeby är den stadsdel i regionen som har lägst antal människor som är dubbelvaccinerade.

– Hälsoinformatörerna insatser är helt avgörande i arbetet för att öka vacinationsgraden. De pratar med människor som är oroliga för vaccinet och en del kan ju nås av antivaxrörelsens desinformation och då kan de ge motbilder och svara på frågor, sade Anna Starbrink.

Hälso- och sjukvårdsregionrådet hade inte hört att Rinkeby Folkets Hus har erbjudit regionen att använda att deras lokaler som vaccinationsmottagning. 

Kerstin Gustafsson Figueroa
människor i kö till vaccinbussen, det är snö och kallt.
Lång kö till vaccinbussen.
Liberalernas hälso- och sjukvårdsråd intervjuas
SVT Nyheter på plats när Anna Starbrink är på besök.
Print Friendly, PDF & Email