gruppbild på kvinnor som krokar arm

I Rinkeby Folkets Hus samlades kvinnor från Järva, och andra delar av Stockholm, för att diskutera hur de gemensamt kan agera mot våld och samtidigt fira den Internationella kvinnodagen.
– Syftet är ett samhälle fritt från våld, sade Isabel Enberg från företaget Comevent, som är en av initiativtagarna.

Isabel Enberg har arbetat med event i Rinkeby och Tensta centrum för bostadsbolaget Fastpartner under flera år och har varit med och arrangerat firandet av 8 mars i Tensta centrum. Nu har hon tillsammans med operasångerskan Charlotta Huldt tagit initiativ till Kroka arm mot våldet på Internationella kvinnodagen.
– Hur kan vi utnyttja en sådan här dag? Vi som sitter här beslutar om det, sade Isabel Enberg.

Kvinnorna på mötet representerade flera organisationer i Järva; som Geesgud, Kvinnocenter, flera representanter för lokala hyresgästföreningar, Rinkeby Folkets Hus och Språkbruket.

Jag applåderar det här initiativet

Där fanns också representanter för Brottsofferjouren i Västerort, nätverket Affärskvinnor, Kvinnolobbyn och även anställda från Tensta simhall, bostadsbolaget Hembla och Blå huset. Ida Kriisa, mamman från Hammarby sjöstad som tog initiativ till de gemensamma föräldravandringarna efter den senaste skjutningen var också på plats.

– Våld mot kvinnor är inte något som bara finns här, utan är lika vanligt på Södermalm, där jag bor, sade Ann Haupt, från nätverket Affärskvinnor.

Diskussionerna gällde såväl paroll för arrangemanget och vad dagen skulle innehålla. Tanken är att kvinnor på olika ställen runt om i Stockholm kan uppmärksamma 8 mars och arbetet mot våld. Planer finns på seminarier om olika ämnen på flera platser och sedan samlas alla för att kroka arm och ha en gemensam fest i Tensta.

– Jag applåderar det här initiativet. Det är bara vi som bor här som kan förändra vår situation, sade Sandra Mandell, från hyresgästföreningen i Husby som var med på länk.

Det här var nätverkets andra möte och fler planeras inför 8 mars. Intresserade kvinnor och kvinnoföreningar i Järva kan kontakta Isabel Enberg för mer information. Nästa möte planeras i mitten av december.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Annons: