Författaren Gunilla Lundgren, som i mer än 30 år har arbetat med barn och elever i Rinkeby, fick årets Katarina Taikon-pris.
– Jag är så oerhört glad och tacksam för det här fina priset, sade Gunilla Lundgren vid prisutdelningen i Stockholms stadshus.

Priset, som fått sitt namn efter den romska författaren och medborgarrättskämpen Katarina Taikon, delas ut till dem som genom sitt arbete stärker och skyddar de mänskliga rättigheterna i Stockholms stad.

– Det ger mig kraft och glädje att fortsätta arbeta på det sätt jag gjort hela mitt liv. De här pengarna ska jag använda till att berätta människors historier som inte annars skulle bli berättade, sade Gunilla Lundgren.

Annons:

Juryns motivering lät så här:
Gunilla Lundgren har alltid barnet i centrum och verkar därmed i Katarina Taikons anda. Med stort hjärta och med ett nationsövergripande arbetssätt har Gunilla Lundgren berikat de berättelser och livserfarenheter som unga människor har. Hon öppnar dörrar som få och ser till att vi får ta del av den mångfald av språk och identiteter som finns i vår stad och i vårt land.
Hon har också sett till att Nobelpristagarna i litteratur träffat barn i Rinkeby under Nobelveckan – något som uppskattats av barnen och inte minst av nobelpristagarna. För många av nobelpristagarna har mötet med barnen varit en höjdpunkt under deras vistelse i Stockholm.
Gunilla Lundgren har också utifrån sin gedigna kunskap om romers livsvillkor ur ett historiskt och nutida perspektiv tagit sig an flera berättelser med romska barn i centrum. Nu senast med Pippi Långstrump, en romsk flicka som bor i Rinkeby.