Husby arbetarcentrum grillar i solidaritet med Zalando-arbetarna

Husby arbetarcentrum anordnade i lördags en grillfest till stöd för arbetarna på Zalandos lager i Brunna, som drivs av underentreprenören Ingram Micro. Nyhetsbyrån Järva, som tidigare publicerat en debatt mellan riksdagsledamoten Anders Österberg (S) och Ingram Micros VD Sylvain Monneyron, var på plats.

Det har just slutat regna över Husby gård när Nyhetsbyrån Järva anländer till det tjugotal personer som samlats på konst- och hantverksföreningens grillplats. Det är Husby arbetarcentrum, en lokal facklig organisation, som har anordnat grillfesten för att visa sitt stöd till dem som arbetar på Zalandos lager i Brunna.
– Vi gör det här i solidaritet med Zalando-arbetarna. Vi anser att det är väldigt viktigt att uppmärksamma de här arbetarkamperna, vilket vi också försöker göra här i Husby – för alla som bor eller arbetar här, säger Gabriel som är med och driver Husby arbetarcentrum.

Arbetsgivarna struntar fullkomligt i de regler som finns

Annons:

Grillfesten var egentligen tänkt att bli av veckan dessförinnan, då fyra av dem som engagerat sig fackligt på lagret också skulle ha medverkat, men blev framskjutet på grund av regnovädret. I stället lyssnar den samlade skaran intresserat på en medlem i SAC Syndikalisterna som medverkar på videolänk. Samtidigt ansvarar några intill för att grilla korv.
– Arbetsgivarna struntar fullkomligt i de regler som finns. Folk känner inte till sina rättigheter eller hur de ska göra när arbetsgivarna struntar i dem. Det är det som är en stor del av problemet och det gäller inte bara gig-arberare utan också folk som har fast anställning, menar Gabriel.

Shamal Ali, som är ordförande för Husby arbetarcentrum, medverkar också på grillfesten. Samtalet kommer in på det debattsvar Ingram Micro, underentreprenören som driver Zalandos lager i Brunna, publicerat på Nyhetsbyrån Järva. Där skriver de bland annat att SAC Syndikalisterna sprider felaktiga uppgifter i syfte att svartmåla företaget samt lyfter fram att de redan har ett välfungerande kollektivavtal med Transport. Mot detta invänder Shamal Ali starkt, och hänvisar till vittnesmålen om en enorm arbetsbörd utan möjligheter till regelbundna pauser på en minutiöst övervakad arbetsplats:
– Bara att gå på toaletten någon minut för länge märks i systemet. Händer det flera gånger får de kanske en varning. Det är en jättehård situation. Det handlar inte om att svartmåla, de säger sanningen. Varför skulle syndikalisterna annars fått 130 medlemmar av de totalt 900 anställda under bara 6-7 månader?

Transport gör inte sitt jobb

Det kollektivavtal som redan finns på plats med Transport räcker inte, fortsätter Shamal Ali.
– Transport gör inte sitt jobb. Det är en byråkratisk fackförening som inte längre är en del av folkrörelsen, utan är en del av systemet som styr landet. Nu försöker arbetarna där att ta fram deras eget kollektivavtal genom syndikalisterna – det är tillåtet enligt lag. Transport har alltid problem med syndikalisterna eftersom de inte accepterar den nuvarande nyliberala ordningen.

Om framtiden säger både Shamal och Gabriel att kampen fortsätter.

Nina Elmi

Print Friendly, PDF & Email