Ett av Zalandos lager

Slutreplik av den socialdemokratiske riksdagsledamoten Anders Österberg i debatten om Zalando-lagret, där Ingram Micro som driver lagret tidigare besvarat kritiken.

Under de år som jag har varit politiskt aktiv har jag alltför många gånger fått se och höra hur folk från Järva blir utnyttjade i arbetslivet. Att företag utnyttjar anställda i jakten på vinster är varken en nyhet eller hemlighet.

Otrygga anställningar används som en strategi för att pressa ner villkoren på arbetsmarknaden

Annons:
Annons:

I Sverige, och i världen, används otrygga anställningar som en strategi för att pressa ner villkoren på arbetsmarknaden. Därför tar jag de uppgifter som framkommit i flera stora svenska tidningar på allvar vad gäller förhållandena på just Ingram Micro i Brunna.  

Det gläder mig att Ingram Micro svarar på mitt inlägg och bjuder in mig på verksamhetsbesök. Jag ser fram emot att lära mig mer om verksamheten och själv få prata med de anställda. 

Vi lever i en tid då gig-företag genomför en global offensiv mot rättvisa arbetsvillkor

Men det strukturella problemet kvarstår. Vi lever i en tid då gig-företag genomför en global offensiv mot rättvisa arbetsvillkor. Vittnesmål om ohållbara arbetsvillkor på svenska arbetsplatser ska ses i ljuset av den utvecklingen. Politiken måste ha ögonen på detta och agera för att hindra globala arbetsgivare från att vrida klockan hundra år tillbaka i tiden.  

Jag kommer tillsammans med facket att fortsätta kämpa för att normen på svensk arbetsmarknad ska vara fasta heltidsanställningar och allmän visstid. Så kallad hyvling ska också avskaffas. Det innebär att arbetsdagen inte ska kunna delas upp för att på så sätt minska lönekostnaderna.   

Sverige ska vara ett tryggt land att leva i. Alla barn och unga ska ha samma chans att utvecklas och ta del av samhället. Den målsättningen kan bara bli verklighet i ett jämlikt samhälle – och en grundläggande förutsättning för det är rättvisa arbetsvillkor. 

Anders Österberg (S), riksdagsledamot från Järva

Reds. anm.: Observera att bilden inte föreställer lagret i Brunna.

Print Friendly, PDF & Email