Granby gård

Sedan 2016 har Granby gård stått tom. Nu står det klart att Stockholms scoutdistrikt flyttar in.
– Nästa utmaning blir att fylla den här fantastiska platsen med så mycket aktivitet som möjligt, säger Jon Karlfeldt, ordförande i Norra Järva scoutkår.

Granby gård, som ägs av Stockholms stad, har stått tom sedan den privata hyresgästen flyttade ut 2016. För närvarande är gården i dåligt skick, vilket Mats Leander uppmärksammade i en insändare till Nyhetsbyrån Järva 2020.

Nu har beskedet kommit att Stockholms scoutdistrikt flyttar in på Granby gård, sedan stadsdelen sökt nya hyresgäster via Mitt i Järva. Det som efterfrågades var en förening som kunde skapa liv och rörelse i området. I så fall skulle staden bekosta renoveringen, som beräknas kosta fyra miljoner kronor. Arbetet påbörjas till våren.

En scoutgård som man kan nå med tunnelbanan och en kvarts promenad

Planen är att scoutkårer från hela regionen ska kunna ha aktiviteter på Granby gård.

– Det skapar någonting som inte finns i Stockholm, nämligen en gård för scoutverksamhet som man kan nå med tunnelbanan och en kvarts promenad, säger Jon Karlfeldt, ordförande i Norra Järva scoutkår.

Norra Järva scoutkår fortsätter hålla till på Husby gård, men får chansen att utöka sin verksamhet till Granby gård. Jon Karlfeldt tycker att det är välbehövligt. Han känner att intresset för scouting växer i området och i nuläget har kåren ungefär 100 medlemmar.  

– Nu har vi löst utmaningen med att få en bra lokal. Nästa utmaning blir att fylla den här fantastiska platsen med så mycket aktivitet som möjligt.

Scoutverksamheten är uppbyggd av ideellt arbete. Alltså sker de flesta aktiviteterna om kvällarna eller på helgerna. Kåren hoppas på att hitta sätt att också fylla dagarna med aktiviteter, och vill därför hitta fler vuxna som kan engagera sig.

Maria Bodin
Print Friendly, PDF & Email