På onsdagen firades gemensam Nouruz i Folkets husby. Med Ash reshteh-soppa bröt man fastan tillsammans. Det bjöds på musikunderhållning och pysselbord för de yngre.
– Det är ett jättebra tillfälle att lära mer om varandras högtider och de traditioner och maträtter som hör till, sade Faezeh Khalaji.

Många hade tagit sig till Folkets husby för att fira. Barnen pysslade med tema våren, bland annat gjorde de fina träd av matåtervinningspåsar.
– Högtiden inger hopp och firar solens och vårens återkomst och det är jätteroligt och viktigt att den som normalt inte firar högtiden blir inbjuden och få känna sig delaktig och lära sig om en annan kultur, sade Fahez Khalaji.

Det var ett av tre tillfällen under året då föreningar i området bjuder in till gemensamt firande. De andra två är jul och Eid- al fitr.
– Just i år kommer eid al fitr så tätt inpå den här helgen, att vi istället valt att fira eid al- adha tillsammans i juni, sade Hedvig Wiezell från Folkets husby.

Annons:

Hon och hennes kollega Emma Ström berättade att de gemensamma firandena är väldigt uppskattade.
– Intresset är stort bland föreningar och samfund som bjuds in. Många verkar känna att gemenskap mellan olika grupper i samhället behövs extra mycket i den tid vi lever nu, där grupper ofta ställs mot varandra i olika sammanhang, sade Emma Ström.


Annika Skarf

Nouruz , som betyder ”ny dag” på persiska, infaller på vårdagjämningen, och är officiell nyårsdag i Iran, Afganistan, Tadzjikistan, Azerbajdzan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kazakstad, Kirgizistan och Irakiska Kurdistan.

Print Friendly, PDF & Email