– Jag tror att de bästa ledarna i framtiden kommer att komma från förorten, sade Alexandra Pascalidou som delade ut priset för Årets Ledare på Förortsgalan 2019 igår. Galan ägde rum på Kistamässan och kvällen bjöd på prisutdelning i tio olika kategorier samt uppträdanden av artister som Cherrie. 

Under onsdagskvällen arrangerades den första Förortsgalan i västerort. Galan växte fram från en kulturarrangörskurs som Förenade Förorter höll för ungdomar och unga vuxna i 163 och 164-området. Projektet drevs igenom av arrangörsgruppen från Västerort tillsammans med Förenade förorter.

Syftet med galan var att lyfta personer och föreningar som gör mycket för Järvaområdet, men som inte alltid får den uppmärksamhet som förtjänas. Galan arrangerades med stöd från Kulturrådet , Comviq, Universal, Folkets Hus och Parker samt Olsson Lilja Advokater.

Annons:

Kvällen bjöd på prisutdelning i tio olika kategorier och uppträdanden av lokala artister som Keya Turan, Elias Abbas, Mona Masrour, Dree Low och Cherrie. Nomineringarna togs fram genom olika förorts- och ungdomsråd samt via sociala medier där personer fått nominera fritt. Den slutliga röstningen skedde via ett fempartssysstem av unga representanter från Rinkeby, Tensta-Hjulsta, Husby-Akalla, de ansvariga för Rinkeby Kulturarena samt via Förortsgalans sociala kanaler.

Galan var gratis och ägde rum på fullsatta Kistamässan. Kvällens konferencierer var Simon Matiwos och Rim Yohannes, och priserna delades ut av lokala profiler som Alexandra Pascalidou, Barakat Ghebrehawariat, Atusa Rezai och Martin Mutumba.

Kvällens vinnare var följande:

Årets Genombrott: Straynané
Årets Ledare: Aram Isa Saad
Årets Idrottsprofil: Alex Bwambale
Årets Eldsjäl: Hagi Farah
Årets Ambassadör: Delat pris till Xiito och Speedy
Årets Kulturprofil: Ailin Moaf Mirlashari
Årets Företag: Fardosa
Årets Förening: Delat pris till Atletico Rinkeby och BK Bussenhus
Årets Folkbildare: Ramsis ”Moosa” Assal
Årets Artist: Dree Low

Alexandra Pascalidou som delade ut priset till Årets Ledare beskrev känslan av att vara på plats på en sådan gala samt vad Förortsgalan kan betyda för ungdomar.

– Det här är en av dem mest rörande stunderna i mitt liv. Jag har varit på Augustgalor, Guldbaggegalor och alla möjliga galor. Inget slår känslan av att få gå på den första Förortsgalan. Jag har ägnat mitt liv åt att kämpa för orten, för människors rätt till skapande, framgång och lika rättigheter. Att se den här generationen organisera, skapa och vara kreativa tillsammans i en sådan kollektiv kraftaktion, genom att lyckas samla över 1000 människor här ikväll, den lyckokänslan är svår att beskriva.

– Det här är hoppet, nu på Kistamässan på den här första Förortsgalan, så finns det så otroligt mycket hopp som gör mig optimistisk. För trots dystra och turbulenta tider, så inger det här hopp om att de konstruktiva och kreativa krafterna är större och starkare. Jag tror att det här är en otroligt stor inspiration för ungdomar och jag hoppas att väldigt många uppmärksammar och hyllar detta. Folk måste få se att förorten inte bara är bilbränder och skottlossningar.

– Att jag ska få dela ut Årets Ledare är också magiskt i sig. Jag har utvecklat mitt eget ledarskap emot alla odds, i total motvind och jag tror att de bästa ledarna i framtiden kommer att komma från förorten.

Det var många av vinnarna som pratade om just hur viktiga sådana tillställningar är – inte bara för bilden av förorten, utan även för att inspirera ungdomar att drömma.

– Jag känner mig så hedrad att det här priset kommer från ungdomarna. Vi inspirerar varandra och vi alla gör det här för folket, sade Ailin Moaf Mirlashari som vann Årets Kulturprofil.

– Det känns som ett kvitto för mitt arbete med ungdomarna, sade Aram Isa Saad som vann Årets ledare.

Hagi Farah som vann Årets Eldsjäl talade också om hur speciellt det är att vinna ett sådant pris på en sådan gala som organiserats av ungdomar. Han talade om att priset betyder att man har bidragit med något för sitt område och att det arbetet inte får stanna här.

– Jag vill se fler av oss från förorten ta plats i samhället. Vi är många duktiga människor som frivilligt kämpar för vårt område så att alla människor ska få en plats i samhället. Dessa goda krafter bör uppmärksammas och jag är otroligt stolt över oss alla ikväll.

Ramsis ”Moosa” Assal som vann årets Folkbildare berättade om att priset betyder att folket är med honom.

– Jag blir ofta dömd för mitt utseende, och det känns tryggt att se att folk ser igenom det ytliga. Att de ser mitt arbete och att jag är med dem. Jag är så hedrad att jag inte har några ord.

Kvällen avslutades med en överraskning där ett hederspris delades ut till de nattvandrande mammorna i Järva.

Eleni Terzitane