Bild på medelålders blond kvinna som vilar huvudet i handen.

”Visst jobbar du för tidningen?”

Det var på ett möte i stadsdelsnämnden för flera månader sedan. En kvinna kom fram till mig och bad mig komma med utanför mötessalen.

”Vet du, jag brukar nattvandra och jag har sett att Lugna Gatans värdar säljer droger i tunnelbanan. Jag ville gå hit idag och berätta det, men jag törs inte. För de sitter ju därinne.”

Jag tittade in i salen och såg fyra, fem killar i Lugna Gatans jackor sitta längst fram bland åhörarna.

Men har du verkligen sett dem sälja, frågade jag

Men har du verkligen sett dem sälja, frågade jag. Hon hävdade bestämt att så var det. Jag kunde inte skriva något baserat på en enda anonym utsaga, kanske var det ett missförstånd ändå. Jag uppmanade henne att kontakta polisen, men hon verkade tveksam.  Några frågor vågade hon inte längre ställa, utan hon gick ifrån mötet.

Nu har Trafikkontorets internrevision visat att hon hade rätt. Flera av Fryshusets ungdomsvärdar har begått brott parallellt med pågående anställning. Polisen menar att värdarna legitimerat kriminella aktiviteter i tunnelbanan, och därför begärt att de ska tas bort från en av tunnelbanestationerna i Järva.

Trafikförvaltningen har samarbetat med Fryshuset och Lugna Gatan sedan början av 2000-talet. Det befintliga avtalet gäller mellan 2014-2020 och kostar cirka 100 miljoner kronor. 

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email