Sportjournalisten Erik Niva på besök i Husby.
Sportjournalisten Erik Niva på besök i Husby.

– Fotbollens kraft är enorm, fotbollen bygger drömmar.
Erik Niva, Aftonbladets sportjournalist och fotbollskommentator, hittade ut till Husby. Podcasten Avbytarbänken hade bjudit in honom och Folkets Husby var fullsatt.

En grå hörnsoffa trängdes med flygeln och några krukväxter på scenen. Kvällen skulle börja 19.00, men inte förrän 19.30 tog Erik Niva, och killarna från Avbytarbänken; Taha, Dini, Yaser och Mustafa, plats på scen.

Nivas pregnanta stämma, som hörs i fotbollssändningarna i teve, går inte att ta miste på. Eller är det kanske hans dialekt, som gör att man omedelbart känner igen honom. Han kommer från Malmberget, en ort långt upp i Norrbottens län.

Annons:
Annons:

– Jag tillhör dem som präglats mycket av platsen där jag växte upp. I Malmberget har gruvan alltid betytt mer än människorna som bor där. Nu håller hela orten på att rivas och om några år finns den inte mer.

Erik Niva berättade om sin uppväxt, om ett liv före internet och kabelteve, där han var tvungen att åka 25 mil till Luleå för att köpa nya kläder. Om hur han, som så många andra pojkar, drömde om att bli fotbollsspelare.
– Men jag hade inte fysiken för fotboll och det var kanske tur det. Jag pluggade istället och var bättre på att skriva än på att spela.

Böckerna var mina vänner

Alla hans kompisar var barn till gruvarbetare och det är han själv också. Skillnaden var att i hans familj fanns böcker, hans mamma kommer från en akademisk familj.
– Så böckerna var mina vänner och det gjorde att jag surfade genom skolan. Egentligen handlade det inte om begåvning, utan att mina förutsättningar var andra.

På den tiden var engelsk fotboll det enda som visades på teve. Varje lördag var det tipsextra. Erik blev frälst.
– Jag ville till en plats där det spelades fotboll, det har varit min drivkraft. Jag ville ut i världen och det var fotbollen som väckte den nyfikenheten.

Av någon anledning, som han har glömt, blev han ett Tottenham-fan. Och som en stor supporter är han lycklig idag när Tottenham, mot alla odds, tog sig vidare till final i Champions League. Han var naturligtvis på plats i Amsterdam när Tottenham slog ut Ajax. Killarna från Avbytarbänken var oroliga att han inte skulle hinna tillbaka till Stockholm och eventet i Husby.

– Ja, hade jag inte haft barn, så hade jag varit kvar i Amsterdam än, sade Erik Niva. Det är dem du ska tacka för att jag är här ikväll.

#jagärmångfald

På Instagram hade Erik Niva i höstas  en #jagärmångfald, med bilder på sig själv i olika fotbollströjor.
– Jag är inte aktivistisk i min journalistik, men inför valet 2018 kände jag inte igen mig, det var inte mitt land. Här ville jag säga någonting, att fotboll kan vaccinera dig mot främlingsfientlighet.

Han har ett fyrsiffrigt antal fotbollströjor hemma, så han poserade i svenska spelares tröjor, vars namn visade på någon typ av invandrarbakgrund”.
– Fotbollen kan aldrig stå för något annat än mångfald.

I A-landslaget heter fortfarande alla Svenssson

Killarna från avbytarbänken frågade om han tyckte att spelare med utländsk bakgrund finns tillräckligt representerade i landslaget idag.

– Svensk fotboll i stort är ganska bra på inkludering, men det finns en konstig och tydlig gräns kvar. Vad är det som händer mellan juniorlandslagen och A-landslaget? I A-landslaget heter fortfarande alla Svensson och Andersson. Och styrelsen i Svenska fotbollsförbundet är vit, vit, vit, även om hälften av alla registrerade fotbollsspelare har invandrarbakgrund.

Publiken hade många frågor och till slut kom inte Erik Niva undan den obligatoriska: vem är bäst, Messi eller Cristiano? Han svarade först som en riktig politiker:
– Messi är den bästa fotbollsspelaren, men Cristiano är vinnaren.

Ett liv som Tottenham-supporter har präglat honom

Men publiken gav sig inte. Frågan kom igen, en aning annorlunda formulerad, ”om du måste välja en av dem till ditt lag, vem väljer du då?” Erik Nivas svar visar att ett liv som Tottenham-supporter har präglat honom, han är inte van att vinna.
– För mig handlar inte fotboll bara om att vinna, så då väljer jag den bäste fotbollsspelaren.

Men i år har hans lag faktiskt chansen. Snart spelar de final mot Liverpool i Champions League.
– Ja, jag har aldrig varit så lycklig i hela mitt fotbollsliv som i år, sade Erik Niva.

Efter snacket på scen bjöd Folkets Husby på frukt, soppa och sambosas. Fastan bröts 21.26.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Podden Avbytarbänken produceras av killarna från Husby och handlar om fotboll – men inte bara statistik och siffror, utan även om ”late bloomers”, kontrakt och klausuler.

Print Friendly, PDF & Email