Barn och föräldrar sitter och lyssnar till en barnbok, samtidigt som de ser bokens sidor på på storbild på väggen.

Redan innan Husby bibliotek öppnar står några mammor med sina barn utanför och väntar.
– Vi ska vara med på bokfrukost, det är så roligt!

Under sommaren har biblioteket ordnat bokfrukost klockan 10-11 på tisdagar och torsdagar. Varje tillfälle har ett tema och dagens är vänskap.
– Först äter vi lite frukost och sedan läser vi en bok, säger Gabriella Teixeira, som är en av dem som leder projektet.

Husby bibliotek har ett större projekt för att främja läsning, i samarbete med öppna förskolan, som Bokfrukost är en del av.
– Vi vill uppmuntra föräldrar att läsa, både här och hemma, både på sina modersmål och på svenska, säger Gabriella Teixeira.

Annons:
Annons:
Barnbok, bilserbok

Första boken, som den här dagen är Ett sista brev av Antonis Papatheodoulou, handlar om en brevbärare. Bibliotekarien läser högt, samtidigt som bilderboken visas på storbild på väggen.
– Det var herr Kostas sista dag på arbetet…

Alla lyssnar uppmärksamt och under berättelsens gång blir det diskussion om en del ord, om vad en brevbärare gör för något och om någon har skrivit ett brev någon gång.

När sagan är slut blir det en liten paus och mer frukost, för dem som vill ha. När det är dags för bok nummer två, slår Gabriella Teixeira några slag på en triangel. Alla sätter sig till rätta för att lyssna igen. Den här gången handlar det om Krille krokodil. Tillsammans sjunger barnen och alla vuxna:
– Nyss så träffa’ jag en krokodil, som körde runt i en bil…

Barnbok uppslagen, bilder på tecknad krokodil.

När den boken är slut är det dags för pyssel. Frukostmaten är bortplockad och istället finns det färgglada papper, pennor och saxar på bordet. Eftersom dagens tema var vänskap, så hjälps alla åt att klippa hjärtan i olika färger.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Bokfrukost är en verksamhet för barn mellan 3-12 år på Husby bibliotek. På sommaren brukar inte biblioteken ha projekt som detta, men Bokfrukosten, som både är välbesökt och omtyckt, kanske kan få efterföljare. Ytterligare tre morgnar händer det; den 3 augusti, den 8 och 10 augusti.

Print Friendly, PDF & Email