Fredrik Jurdell är Stockholms nya stadsdirektör. Han var från december 2018 till september 2020 stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta, och nu har han tillträtt på posten som stadens högste tjänsteman.
– Ja, det är en ära, jag är både glad och hedrad.

Utnämningen av honom var inte helt oväntad. Förra gången som de röd-gröna satt vid makten i Stockholms stad var Fredrik Jurdell biträdande stadsdirektör. Vid maktskiftet 2018 flyttades han snett åt sidan och blev stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta.

I tjugo månader blev han kvar i Spånga-Tensta

I tjugo månader blev han kvar i Spånga-Tensta, för att hösten 2020 flyttas till socialförvaltningen. I en intervju betonade han att han inte hade sökt sig bort från Spånga-Tensta.

– Nej, jag har inte sökt mig härifrån, jag kommer sakna Spånga-Tensta. Men man är en funktion som kan flyttas runt, så är det, sade han då.

Under hans tid i Spånga-Tensta fattades beslutet att flytta förvaltningen från Lunda till Tensta. Och samma dag som Fredrik Jurdell tillträdde som stadsdirektör flyttade tjänstemännen in i förvaltningskontoret på Elinsborgsbacken 3. Men hur blir det nu när stadsdelarna Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista ska slås ihop?

– Var den nya förvaltningen ska hålla till är inte beslutat, men det är klart att vi kommer att ha fortsatt verksamhet i Tensta, säger Fredrik Jurdell.

Vi riskerar att ha elbrist i våra verksamheter

Stadsdirektören blir nu chef för stadens nästan 45 000 anställda. Han tillträder i en tid av ekonomisk kris. Finns det en risk att staden måste stänga idrottshallar och släcka gatubelysningen för att spara pengar?

– Inget sådant är planerat än, men vi är i ett nytt läge, där vi riskerar att ha elbrist i våra verksamheter. Samtidigt ska flera stora infrastrukturprojekt genomföras i staden och det är osäkert hur det kommer att bli med statsbidragen. Vi ställer in oss på en tuffare tid.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email