Stiftelsen The Global Village anordnade på torsdagskvällen ett Town Hall Meeting i Rinkeby Folkets Hus om föreningsliv, mötesplatser och fritid.
– Var är alla Rinkebybor? Det känns som om vi är på Östermalm, sade en av de lokala företrädarna för föreningslivet och tittade ut över salen.

I publiken märktes det att det är valår, partierna mobiliserar. Förvånansvärt många från andra delar av staden var närvarande och färre lokala föreningsaktiva än vanligt. På scenen satt Jonas Naddebo, kultur- och stadsmiljöborgarråd, Karin Ernlund, arbetsmarknads, integrations- och idrottsborgarråd, båda från Centerpartiet, och Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnds ordförande Ole-Jörgen Persson, Moderaterna.

Mohamed Hagi Farah fick äran att inleda mötet, som representant för föreningslivet.
– Ni ska garantera att det finns lokaler, men Tensta träff är sålt och Kista träff är hotat. Var ska vi samlas?

Hagi Farah konstaterade att Stockholm stad har miljarder i överskott och Rinkeby-Kista mellan 30-40 miljoner.
– Det finns inte en plats i Tensta där vi kan anordna läxhjälp. Var ska vi ha en plats för att utöva våra demokratiska rättigheter, undrade han.

Vi måste samla föreningslivet och komma igång

Jonas Naddebo svarade med att hylla Folkets Husby och Rinkeby Folkets Hus.
– Ett sådant arbete behöver vi göra även i Tensta. Vi måste samla föreningslivet och komma igång.

Han sade att de hade försökt ”få snurr” på Tensta Träff med hjälp av två studieförbund, utan att lyckas. Nu var han mycket glad att Hemsö köpt fastigheten.
– Det är jättebra med en extern aktör som kommer in och vill göra något bra för Tensta. Järva är ju samlingslokaltätt och det ska vi fortsätta vara. Det är jag beredd att kämpa för.

Jonas Naddebo sade att det finns sex stora samlingslokaler i Järva. ”Vilka menar du”, frågade flera i publiken. Men det kunde inte Jonas Naddebo svara på.

Bara 70 procent av dem som sökt sommarjobb ska få det

Mohamed Hagi Farah tog upp frågan om sommarjobb för de unga.
– Under pandemin fick 90 procent av våra ungdomar ett sommarjobb. Men i år planerar ni bara för att 70 procent av dem som sökt jobb ska få det.

Ole-Jörgen Persson betonade att privata näringslivet borde ges möjlighet att ta emot sommarjobbare. Och han verkade nöjd med att stadsdelen enbart beräknar att två tredjedelar av dem som sökt sommar jobb ska få det.
– Vi ligger väldigt, väldigt bra till, sade han. 

Karin Ernlund tyckte också att regeringens extra pengar till feriearbeten skulle riktas mot näringslivet.
– Nästan alla som sökte sommarjobb i Rinkeby-Kista förra året fick det och vi satsar särskilt på dem som bor i stadsdelar där arbetslösheten är hög. Men det är viktigt att det är riktiga jobb, sade Karin Ernlund.

Vad är en meningsfull fritid?

Även ungdomsgårdarna och fritidsverksamheten kom upp till diskussion.

– Vad är en meningsfull fritid? Är det vad förvaltningen menar att det är, eller vad ungdomarna tycker? Nyrekryteringen till de kriminella gängen ökar när ungdomsgårdarna inte fungerar, sade Aweiz Abdulkader, från Svensk Somali Community Center.

Ole-Jörgen Persson svarade:
-Den bärande tanken med Ungdomens Hus är att ungdomarna själva ska kunna ta initiativ till aktiviteter som de vill göra. Det är viktigt att lyssna till hur de själva vill utforma verksamheten.

Men så lade han till:
– Inom ramarna för en strukturerad verksamhet.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Bilder: Said Ali
Print Friendly, PDF & Email