Nu har vi provat på alla möjliga val. Det är dags att bötfälla personer som slänger skräp vid Akallas återvinningsstation, tycker Akallabon Ben Robertson. 

Det var den 11 april 2021 som jag startade Akalla_Atervinning, världens tråkigaste instagramkonto. På kontot laddade jag upp bilder på Akallas återvinningsstation och hur det ser ut nästan varje dag.  

Jag började kontot eftersom situationen i Akalla var en katastrof. Olika behållare var överfulla nästan varje dag, området var ständigt smutsigt och ett paradis för råttor. Situationen som var 2021 har blivit värre eftersom den andra återvinningsstationen i Akalla togs bort året innan. Det ledde till ökat tryck på den enda kvarvarande som ligger bakom Lidl bara ett stenkast från tunnelbanans uppgång. 

Annons:

Området är idag ett av de värsta i hela Järva stadsdel

Tyvärr är sanningen den att när behållarna blir överfulla, lämnar många personer sin återvinning på sidan av behållarna. Till slut blir området så fullt av skräp att andra, tyvärr, också lämnar hushållssopor och allt möjligt på återvinningsstationen. Matrester och använda blöjor har synts ute på gatan mer än en gång. Området är idag ett av de värsta i hela Järva stadsdel med tanke på hur mycket skräp det finns.  

Några små förbättringar har skett sedan instagramkontots uppstart. Området har bättre belysning och både skräp och återvinning hämtas oftare. Men tyvärr finns skräpkulturen kvar. Skräpet ligger runt återvinningsstationen trots att soporna hämtas nästan varje dag. Trots att stadsdelen har gjort mycket för att förändra skräpkulturen på Akallas återvinningsstation, måste jag berätta att det inte fungerar, och en annan plan måste läggas fram.  

År 2022 började en ny nedskräpningslag gälla i Sverige. Den innebär att om man slänger till exempel fimpar eller tuggummi på marken så kan man få böter från polisen. Tyvärr tycker jag att det är dags att införa en plan för att aktivt leta efter situationer när folk lämnar skräp runt återvinningsstationen i Akalla, och ge böter för detta. Andra åtgärder har fram till idag inte haft någon stor effekt på den situationen eller förhindrat att skräp lämnas i gatumiljön.   

Jag gillar inte att rekommendera böter som en lösning

Jag förstår att det pågår en stor diskussion om polisresurser just nu. Låt mig förklara varför det är värt tiden att investera på en återvinningsstation. Det visar respekt för vårt närområde. Om närområdet inte sköts på bästa sätt och nästa generation får lära sig att dumpning händer och tillåts, när ska nästa generation lära sig att respektera närmiljön eller varandra? Det finns ett förebyggande syfte med denna satsning. Om nästa generation växer upp med att promenera framför en soptipp på vägen till tunnelbanan så förstår jag att de inte sopsorterar, bryr sig om miljön och eventuellt inte heller bryr sig om varandra i slutändan.  

Jag gillar inte att rekommendera böter som en lösning. Men idag har vi en dumpningssituation som blir värre och värre och ingen av åtgärderna nu har lyckats minska problemet. Då behöver vi någonting mer drastiskt för att försöka minska dumpningen. Tyvärr är någonting som gräver hål i plånboken det enda alternativet som finns kvar att prova. 

Ben Robertson 

Print Friendly, PDF & Email